Sočni baklava kolač: Malo drugačiji recept za mnogima omiljenu poslasticu (VIDEO)

Kristina LJubisavljević

08. 05. 2025. 000000 13:00

Foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

Za čokoladni deo:

  • 2 jaja
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika griza
  • 2 kašike ulja
  • 2 štangle otopljene čokolade
  • 1/2 praška za pecivo

Svetli limun deo:

  • 2 jaja
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika brašna
  • 1 kaika griza
  • 2 kašike ulja
  • korica limuna 
  • 1/2 praška za peciva

Za preliv

  • 200 gr šećera
  • 300 ml vode
  • 1 ceo limun na kriške
  • 1 vanilin šećer

Priprema: 

Umutiti prvo čokoladni deo. Jaja umutiti sa šećerom, dodati brašno i griz sa praškom za pecivo. 

Dodati ulje i otopljenu čokoladu i sve izjednačiti. Pleh premazati uljem i posuti brašnom. Sipati i izravnati. Peći 10 minuta na 200 stepeni C. Za to vreme  svetli deo spremiti. Umutiti jaja i šećer, dodati brašno i griz i prašak za pecivo.

Ubaciti ulje i koricu limuna i sve izjednačiti. Izvadi kolač iz rerne, pa preliti preko čokoladnog dela i peći još 30 minuta.  Malo ohladiti, pa iseći na kocke.

U šerpu staviti šećer, vodu i limun na krugove kao i vanilin šećer. Neka vri  5-6 minuta, pa preliti prohlađen i isečen kolač.

Ostaviti da upije i sasvim se ohladi. Uživajte!