U čemu je tajna najmekših kiflica sa sirom? Ovom receptu ćete se vraćati (VIDEO)

Kristina LJubisavljević

11. 05. 2025. 000000 08:52

Foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

  • 20 g kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 300 ml mleka
  • 1 jaje + 1 belance
  • 500-550 g brašna
  • 50 g maslaca ili ulja
  • 200 g sira
  • 1 jaje za sir
  • soli

Priprema:

Izmrviti kvasac u malo mlakog mleka, dodati šećer i 1 kašiku brašna. Kad kvasac nadođe sipati u vanglicu, dodati ostatak mlakog mleka jaje i belance i malo žicom izmutiti.

Dodavati brašno, so i mesiti rukama varjačom ili mikserom. Kad testo postane glatko i malo mekše nego za hleb (mora biti mekano) pokriti ga folijom i krpom i ostaviti da odmara još 40 min na sobnoj temperaturi da se udvostruči i viže. 

Podlogu posuti brašnom, pa istresti nadošlo testo, pa ga razviti oklagijom za pola cm što šire u krug. Premazati ga malo rastopljenim maslacem, pa iseći na četvrtine, a svaku četvrtinu još na pola, a svaku polovinu opet na pola da dobijete 4 trougla. U svaki staviti sir koji ste ubacili i izmešali. Povući širi kraj prema sebi na dužinu i gornji kraj na širinu. Uvijati u kiflicu fino bez pritiska. Ređati u pleh obložen peh papirom.  Pokriti folijom  da odmore dok se rerna ne ugreje na 220 stepeni 

Kiflice premazati žumancetom u koje ste staviti 2 kašike mleka. Posuti po želji susamom. Peći na 200 stepeni  30 minuta da lepo porumene. Prijatno!