LENJA PITA S VIŠNJAMA: Recept kome je teško odoleti

Kristina Lalić-Spirković

11. 05. 2025. 000000 21:00

Foto: Shutterstock

Lenja pita se priprema brzo i lako, pa ukoliko nemate baku da vam da recept - probajte ovaj.

Potrebno je:

5 jajeta
300 g šećera
200 g jogurta
170 ml ulja
270 g brašna
1/2 kesice praška za pecivo
400-500 g višanja
malo prah šećera za posipanje kolača
vanilin šećer

Priprema:

Mikserom umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajte šećer i nastavite još malo da mutite. Dodajte žumanca, pa ih umešajte polako, špatulom. Ubacute i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinite sa belancima. Testo sipajte u podmazan i brašnom posut pleh i preko njega stavite višnje malo oceđene od soka (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota).

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok lepo ne porumeni. Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu, pomešanim sa vanilin šećerom i isecite na kocke.