PAVLOVA TORTA SA KREMOM OD LIMUNA PO RECEPTU NAJDŽELE LOSON: Osvežavajuća poslastica kojoj niko ne može da odoli! (RECEPT)

Daša Lončarević

17. 05. 2025. 000000 14:10

Foto: Instagram Printscreen/ BBC

Sastojci za koru:

  •  6 jaja (belanca)

  •  375g prah šećera

  •  2 1/2 kašičice brašna
  •  2 limuna
  •  300 ml slatke pavlak
  •  50 g listova badema

Uputstvo za pravljenje kore od belanaca: 

Zagrejte rernu na 160 stepeni. Mikserom umutite belanca sa šećerom. Dodajte u belanca brašno i koru od limuna i sok od oba. Fil prospite na papir za pečenje i špahtlom za kolače pa oblikujte kao što je pokazano na videu. Stavite belanca u zagrejanu rernu i pustite da se lagano suše. Zavisno od rerne, kore će biti gotove za oko 20-taj minuta, odnosno kada se osuše, a zadrže belu boju, a budu tvrda i krckava.

Ulupajte slatku pavlaku i ostavite je za sada po strani.

Uputstvo za pravljenje fila od limuna: Pola sata pre nego što ćete praviti fil izrendajte limunovu koricu i pomešajte je sa šećerom. Iscedite sok od limuna. Maslac isecite na kockice.

Fil od limuna: 250 g šećera, rendana korica od 3 veća limuna, 2 jaja, 3 žumanca, 150 ml soka od limuna, 80 g maslaca ili margarina

Jaja i žumanca ulupajte, dodajte šećer pomešan s limunovom koricom, umešajte, pa dodajte limunov sok i sve promešajte da se dobro sjedini.

Ulijte u posudu i na laganoj vatri kuvajte dok ne počne da se zgušnjava konstantno mešajući drvenom kutlačom, pogotovo uz ivice posude.

Kada se fil zgusne dodajte kockice maslaca i mešajte dok se sasvim ne otopi.

Fil ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.

Pogledajte na videu način na koji se torta filuje i ukrašava...

Prijatno!