AVOKADO I MASLINOVO ULJE SU SUPER ALI OVO POVRĆE JE JOŠ ZDRAVIJE: Košta samo 50 dinara, čuva zdravlje!
Foto: Shutterstock
Pretražujući kulinarske kanale na društvenim mrežama, naići ćete na bezbroj snimaka kuvara iz celog sveta koji hvale kupus kao izuzetno svestrano povrće. Zato, prilikom sledeće kupovine, razmislite o tome da ga dodate u korpu.
Osim što je u trendu, kupus je i veoma nutritivno bogat. Sadrži vlakna, polovinu dnevne potrebe za vitaminom K, trećinu potrebe za vitaminom C i deset odsto dnevne potrebe za folatima. Ovo lisnato povrće takođe sadrži tragove mangana, vitamina B6, kalcijuma, kalijuma, vitamina A, gvožđa i riboflavina.
Kupus pripada porodici kupusnjača, zajedno sa brokolijem, karfiolom, keljom i zelenilom. Svi oni sadrže jedinjenja koja se bore protiv raka i imaju moć da kontrolišu upalu i smanjuju rizik od srčanih problema.
Kupus može da varira u boji od zelene do crvene i ljubičaste, a listovi mogu biti glatki ili naborani.
(Krstarica)