RECEPT ZA PRELIVENU PITU SA SIROM: Osvojiće vas na prvi zalogaj (VIDEO)
Foto: Privatna arhiva
Iz bakine kuhinje nam stiže recept za pitu sa sirom koja je sočna, mekana i mirisna. Isečena na kocke pre pečenja praktična je za posluživanje.
Pita sa sirom - sastojci:
1 paket gotovih tankih kora za pitu (oko 500 g)
Za fil:
250 g sitnog sira (svježeg kravljeg)
1 jaja po želji
1 kašika kisele pavlake (20% masnoće)
2 kašikeml neutralnog ulja
zeleno perje mladog luka
1/2 kašičice belog luka u prahu (ili 1 sitno iseckan svežeg belog luka)
malo soli i bibera po ukusu i 100 gr seckane šunke
Za premazivanje kora:
ulja 50 ml gazirane vode
Za preliv:
100 ml jogurta
2 jaja
1 kašika griza
2 kašike ulja
Za posipanje (opciono):
Malo susama ili kim
Pita sa sirom - priprema:
Pripremite fil u velikoj činiji, pomešajte sitni sir, jaja, kiselu pavlaku i ulje, dobro sjedinite beli luk u prahu (ili iseckan sveži beli luk), so i biber, šunku i sve dobro promešajte.
Pripremite premaz za kore u manjoj posudi, pomešajte ulje i gaziranu vodu ili kao ja prskajte uljem i vodom iz prskalice.
Pripremite preliv u činiji, umutite jaja viljuškom, dodajte hladno mleko, kiselu pavlaku (ili jogurt) i ulje dobro promešajte u smesu, dodajte griz.
Složite pitu u nauljenu tepsiju, prvu koru stavite na dno premažite je smesom od ulja i vode, preko nje stavite drugu koru, ponovo premažite na treću koru ravnomerno rasporedite deo fila od sira nastavite da ređate kore na ovaj način dve kore se premazuju uljem i vodom, pa na sledeću koru ide fil od sira ponavljajte dok ne potrošite sve kore i fil.
Pre nego što stavite pitu u rernu isecite je na kocke ili rombove ravnomerno, prelijte isečenu pitu pripremljenim prelivom, pazite da preliv uđe između isečenih komada, ostavite pitu da odstoji petnaestak minuta da kore malo upiju preliv.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C (350°F) oko 35-45 minuta ili dok pita ne dobije lepu zlatno-braon boju i preliv se ne stegne, po želji pospite po vrhu malo susama ili kima.
Ostavite pitu da se malo prohladi pre posluživanja.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU