SAVRŠEN KOLAČ OD MAKA KOJI SE PRAVI ZA ČAS: Ne peče se, a jedan sastojak ga čini potpuno drugačijim od svih ostalih koje ste probali! (RECEPT)

Daša Lončarević

19. 05. 2025. 000000 19:30

Foto: Shutterstock

Tragate za brzim i jednostavnim receptom za ukusni dezert? Ukoliko ste ljubitelj maka, ovaj kolač ćete zavoleti i više od štrudle sa makom. Priprema se veoma brzo, a fantastičan spoj maka i bele čokolade se topi u ustima. Najbolje je da ga pravite dan ranije, pa da ga ostavite da prenoći u frižideru i stegne se.

Sastojci:

  • 150 grama šećera
  • 600 ml mleka
  • 4 kašike griza
  • 200 grama mlevenog maka
  • 1 vanilin šećer
  • 300 grama mlevenog keksa
  • 150 grama maslaca
  • 200 grama bele čokolade
  • 100 ml slatke pavlake

Priprema:

Zagrejte na srednjoj vatri šećer, vanilin šećer, mleko, mak i griz. Kuvajte dok se smesa ne zgusne, a potom dodajte mleveni keks i maslac. Mešajte dobro dok se maslac ne otopi i smesa postane kompaktna.

Izlijte smesu u kalup za čizkejk i stavite u frižider.

Potom na srednjoj temperaturi zagrejte slatku pavlaku, pa dodajte belu čokoladu i mešajte dok se ne istopi.

Glazuru prelijte preko kolača i stavite u frižider da se ohladi.

Prijatno!

(Glossy)