JEDINI ORIGINALNI RECEPT ZA ITALIJANSKE NJOKE: Prave se lako, ali obratite pažnju na samo jednu stvar i biće - SAVRŠENE!

Daša Lončarević

27. 05. 2025. 000000 18:30

Foto: Profimedia

NJoke su savršen izbor kao prilog, uz meso, uz različite soseve. Ukratko - testo od krompira je mali raj za sve ljubitelje ove povrćke u bilo kom obliku. Međutim, iako ih je u suštini jednostavno za napraviti, treba biti majstor i znati cake za testo za njoke, kako bi ispale baš savršene - dovoljno mekane, a opet ne gnjecave. Zato te majstorije delimo sa vama.

U nastavku vas čeka originalni italijanski recept za njoke!

Sastojci:

  • 800 g krompira
  • 500 g brašna
  • 4 jaja
  • 1 kašičica soli
  • 80 g maslaca

Priprema:

Prvo skuvajte krompir. Veoma je bitno da ga skuvate u kori, kako ne bi postao previše vodenast. Kada je skuvan - probajte viljuškom, oljuštite ga, isecite na manje komade da se brže prohladi. Kada više nije vruć izgnječite ga kao za pire. Dodajte i maslac.

Potom u drugoj posudi umutite jaja, pa i njih dodajte smesi. Dodajte so, pa postepeno brašno uz konstantno mešanje. Pred kraj mesite rukom, i po malo takođe nastavite da dodajete brašno. Nemojte upotrebiti više od preporučene količine brašna, kako vam testo ne bi bilo tvrdo.

Testo uvijte u providnu foliju i neka odstoji pola sata u frižideru.

Razvijte ga na trake debljine poput prsta, pa ih podelite tako da dobijete oblik njoka. Možete i rukama oblikovati loptice. U vodi koja je provrla ih kuvajte ne duže od 4 minuta.

Poslužite ih kao prilog, ili uz željeni sos.

Prijatno!