NEOBIČAN SPOJ UKUSA: Slatka pasta sa karamelizovanim voćem i hrskavim dodatkom (VIDEO)

Kristina Lalić-Spirković

28. 05. 2025. 000000 11:00

Foto: Printskrin/Youtube/ Bakina kuhinja

Ovaj jednostavan, a nesvakidašnji desert idealan je za sve koji žele da probaju nešto novo i ukusno. Poslužite toplo za potpunu uživanciju!

 

Sastojci:

200 g makarona ili neke manje paste po izboru (npr. spiralice, mašnice)

2 zrele, ali čvrste jabuke

2 kašike putera (ili biljnog ulja

2 kašike smeđeg šećera 

1/2 kašičice mlevenog đumbira

1/4 kašičice cimeta 

100ml mleka 

50 g oraha, grubo seckanih 

Prstohvat soli 

Opciono za serviranje: kugla sladoleda  ili malo šlaga.

Priprema: 

Skuvajte pastu: Makaronu skuvajte prema uputstvu sa pakovanja. Ocedite je i ostavite sa strane.

Pripremite jabuke:

Jabuke operite, oljuštite, izvadite sredinu i narežite ih na manje kocke ili kriške.

Karamelizujte jabuke:

Istopite šećer, dodajte mleko i ulje. Dodajte narezane jabuke, mleveni đumbir i cimet (ako koristite). Kuvajte i omekšajte.

Mešajte povremeno dok se šećer ne otopi i kruške počnu da dobijaju zlatno-karamel boju, pustite da se krčka 3-5 minuta, dok jabuke ne omekšaju, ali ne postanu previše kašaste. 

Sklonite sa vatre.  U pastu dodajte jabuke sa karamelom ostavite malo za vrh Dodajte kuglu sladoleda i seckane orahe. Dekorišite i sa grančicom nane. Uživajte u fenomenalnom ukusu 

Možete dodati i kuglu sladoleda od vanile, kašiku grčkog jogurta ili malo šlaga za potpuniji doživljaj.