JAPANSKA METODA MRŠAVLJENJA: Skinite suvišne kilograme bez gladovanja

Kristina Lalić-Spirković

31. 05. 2025. 000000 18:00

Foto: Shutterstock

Banana dijeta je stekla popularnost kada je objavljena knjiga u Japanu u kojoj opisana istinita priča Japanca Hitoši Vatanbe, koji je pomoću ove dijete smršao 18 kilograma za nekoliko meseci.
Hitoši tvrdi da oni koji žele da smršaju treba da zamene uobičajen doručak bananama sa mlakom vodom i suvišni kilogrami će se istopiti.
Vatanbe smatra da kombinacija banana s vodom sobne temperature ubrzava metabolizam. Za ručak i večeru može se jesti bilo šta, i dalje će se gubiti kilogrami.

Pravila su sledeća:
 Jedite banane za doručak. Možete pojesti i nekoliko komada n nije određeno. Uz ovo pijete samo vodu sobne temperature ili čašu nemasnog mleka. Za ručak pojedite neku laganu hranu i salatu. Sada možetepiti samo vodu sobne temperature.  Za večeru možete jesti bilo šta. Ipak, vodite računa da to bude zdrava hrana, poput povrća.  Možete pojesti bananu između obroka, ali nije dozvoljen drugi desert.

 Večera je najkasnije u 20 sati.

 Na spavanje idite najkasnije u ponoć. Poželjno je da prođe 4 sata od večere.

Ovakav režim ishrane traje 12 dana i ukoliko jedete dobro izbalansiranu i zdravu ishranu, sigurno ćete smršati. Za ostale obroke preporučuje se voće, povrće, jaja, živinsko meso bez kožice, morski plodovi.

Ukoliko vam je lakše da pratite konkretan jelovnik, u nastavku ostavljamo primer za nekoliko dana dijetetske ishrane.

Prvi dan

Ručak: supa sa povrćem, kupus salata

Večera: 100 g lososa, komad integralnog hleba, salata
 

Drugi dan

Ručak: 50 g testenine sa paradajz sosom, salata od sveže cvekle

Večera: 70 g goveđeg mesa na žaru, komad integralnog hleba, salata

 

Treći dan

Ručak: dinstano povrće, paradajz salata

Večera: pileći batak bez kožice, salata po izboru

Petak

Ručak: riblja čorba i salata po izboru

Večera: 100g ćuretine i zelena salata

 

Četvri dan

Ručak: lagana čorba od povrća, salata od svežih krastavaca

Večera: pileće ili ćureće meso na roštilju, salata

 

Peti dan

Ručak: dinstane pečurke sa pirinčem

Večera: Grilovano povrće i paradajz salata

Nakon što završite jednu nedelju, počnite ispočetka, ali uz jednu napomenu - pre držanja dijete se posavetujte sa svojim lekarom ili nutricionistom.

(Informer)