RECEPT ZA PUNJENE TIKVICE: Uživajte u sprecijalitetu koji je idealan spoj tradicije i jednostavnosti (VIDEO)
Foto: Privatna arhiva
Tikvice su nežne i sočne, punjene bogatim nadevom od mlevenog mesa i luka, sa primesama belog luka, peršuna. Tajna njihove mekoće leži u kratkom prethodnom pečenju ili barenjem, što garantuje da će se savršeno ispeći zajedno sa nadevom. uživate u čistoj mesnoj varijanti. Ovaj bakin specijalitet je spoj tradicije i jednostavnosti, pružajući toplinu i ukus domaće kuhinje.
Punjene tikvice - sastojci:
par tikvica,
250 grama mlevenog mesa
veća glavica crnog luka
1 oljušten paradajz na kockice
jedno jaje
2-3 čena belog luka, ili granule
so, biber, malo peršuna
i origano
po želji rendan kačkavalj
suvi začin
ulje
Punjene tikvice - priprema:
Najpre prepolovite tikvice po dužini i izdubite im sredinu. Ono što izdubite možete sitno naseckati i sačuvati. Izdubljene polovine tikvica blago posolite i obarite 2, 3 minuta u loncu sa vodom da omekšaju, a da ostanu čvrste.
Priprema nadeva:
Dok se tikvice omekšavaju, zagrejte malo ulja u tiganju, pa propržite sitno seckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte mleveno meso i dinstajte ga, mešajući, dok lepo ne porumeni i razbije se na sitne komadiće.
Ukoliko ste sačuvali izdubljene delove tikvica, sada ih sitno naseckajte i dodajte mesu, dinstajte još par minuta.
Ubacite sitno seckan beli luk ili granule, so, biber, suvi začin i sitno seckan peršun.
Sklonite sa vatre i ostavite da se malo prohladi. Kada se smesa prohladi, umešajte jedno jaje ukoliko želite da nadev bude sočniji i kompaktniji. Sve dobro izmešajte.
Punjenje i pečenje:
Izvadite blago omekšale tikvice iz lonca da se ocede, možete ih i malo zapeći u rerni 5-6 min. Svaku polovinu tikvice pažljivo napunite pripremljenim nadevom od mesa. Bogato pospite rendanim kačkavaljem preko svake punjene tikvice.
Vratite tikvice u rernu zagrejanu na 200°C i pecite ih još 25 do 35 minuta, ili dok meso ne bude potpuno pečeno, a kačkavalj se lepo istopi i dobije zlatno-žutu koricu.
Uživajte u predivnim i sočnim punjenim tikvicama!
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU