SLATKI KUPUS PO MAĐARSKOM RECEPTU: Jelo kome nećete odoleti čak ni tokom leta

Kristina Lalić-Spirković

08. 06. 2025. 000000 08:00

FOTO: Printskrin/ Jutjub/ Great Lakes Prepping

Sastojci:

1 glavica kupusa
1 l paradajz sosa
475 ml vode
2-3 kašike paradajz pirea
1 glavica crnog luka
jedna stabljika celera
2 šargarepe
4 kašike ulja
3 kašike običnog brašna
1 kašičica mlevene slatke paprike
0,5 kašičice mlevenog kima
1 kašika šećera ili po ukusu
1 kašičica soli

Kako biste pripremili slatki kupus na ovaj način, prvo uklonite spoljašnje ili oštećene listove sa kupusa i podelite ga na četvrtine. Po potrebi isperite, isecite i bacite čvrstu sredinu, pa isecite listove na trakice. Oljuštite crni luk i ostavite ga celog.

Stavite trakice kupusa u duboku šerpu, dodajte šolju vode, šargarepu, paradajz sos i paradajz pire. Začinite solju i mlevenim kimom. Ubacite ceo luk sa stabljikom celera i kuvajte na srednjoj vatri dok kupus ne omekša, oko pola sata.

Kada je kupus gotov, bacite luk i stabljiku celera. Proverite da li treba da dolijete malo vode, držeći jelo da ključa na laganoj vatri. Zatim pripremite zapršku za zgušnjavanje sosa. U malom tiganju zagrejte oko 4 kašike ulja, dodajte 3 ravne kašike običnog brašna i pržite na srednje laganoj vatri dok ne počne da rumeni.

Sklonite sa vatre, umešajte kašičicu slatke paprike u prahu. Dodajte oko šolju hladne vode uz neprekidno mešanje, a zatim sipajte ovu smesu u ključalo jelo sa kupusom.

Mešajte dok se sos ne zgusne i grudvice brašna se ne rastvore. Zasladite sa malo šećera po ukusu i krčkajte na tački ključanja nekoliko minuta.

Uživajte! 

(Stvar ukusa)