STARINSKI RECEPT ZA KOLAČ SA VIŠNJAMA: Isprobajte poslasticu koja budi sva čula (VIDEO)

Isidora Čolaković

15. 06. 2025. 000000 12:30

Foto: Privatna arhiva

Iz bakine kuhinje nam stiže recept za sočan i mirisan kolač sa višnjama koji je idealan uz popodnevnu kafu ili kao savršen završetak obroka. Pogledajte video i otkrijte kako da napravite ovaj neodoljiv kolač!

Kolač sa višnjama - sastojci:

4 jaja;

50 gr šećera;

1 vanilin šećer;

50 ml ulja;

150 ml mleka;

200 gr brašna;

50 gr griza;

1 prašak za pecivo;

700 gr višanja (svežih ili smrznutih, očišćenih od koštica);

malo šećera u prahu za posipanje

Kolač sa višnjama - priprema:

Penasto umutiti jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetla i vazdušasta. Postepeno dodati ulje i mleko, muteći na manjoj brzini. U posebnoj posudi pomešati brašno, griz i prašak za pecivo prosejano, pa ih postepeno dodavati u smesu sa jajima, mešajući špatulom, dok se sve ne sjedini. 

Pleh (otprilike 30x20 cm) obložiti pek papirom i izliti pripremljenu smesu. Preko smese ravnomerno rasporediti višnje (ako su smrznute ili sveže, pre nego što ih stavite u testo, obavezno ih malo uvaljajte u brašno da ne potonu na dno kolača).  

Možete ređati testo, pa višnje, testo, pa višnje, pa testo. Znači dva reda višanja po želji. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 50 minuta, ili dok kolač ne porumeni i ne prođe test čačkalicom (čačkalica zabodena u sredinu kolača treba da izađe čista). 

Kada je kolač pečen, izvaditi ga iz rerne, ostaviti da se malo ohladi, pa ga posuti šećerom u prahu i vanilin šećerom pre služenja. Prijatno!

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU