SVI SRBI SE PITAJU ŠTA PROSEČAN JAPANAC JEDE TOKOM DANA: Ne jedu hleb, slabo koriste rernu, ne kupuju suhomesnate proizvode i ne jedu kolače!

Daša Lončarević

16. 06. 2025. 000000 20:30

Foto: Shutterstock

Japan je zemlja čiji stanovnici imaju najduži životni vek u svetu - u proseku žive 81,5 godina, žene 85, muškarci 77,8.

Tajna se, kažu naučnici, ne krije (samo) u genetici s obzirom da Japanci koji se na primer presele u SAD mnogo češće oboljevaju od kardiovaskularnih bolesti nego njihovi sunarodnici u domovini. Tajna je po svemu sudeći u ishrani.

Japanaci jedu mnogo ribe - čak i do sedam puta nedeljno. Zbog toga je nivo omega-3 masnih kiselina u krvi Japanaca mnogo viši nego kod zapadnjaka, a to za rezultat može da ima manju učestalost ateroskleroze.

U prilog tome govori i studija koja je upoređivala rizik od bolesti srca među Japancima koji žive u Japanu, onima koji žive na Havajima i stanovnicima SAD.

Evo lista namirnica koje pojede prosečan Japanac u toku jednog dana:

Doručak (Asa gohan)

Vrlo često se sastoji od:

  • Pirinčana kaša ili kuvani pirinač
  • Miso supa (fermentisana soja sa povrćem ili tofuom)
  • Grilovana riba (npr. losos)
  • Tamago (omlet) ili kuvano jaje
  • Tsukemono (ukiseljeno povrće)
  • Zeleni čaj

Ručak (Hiru gohan)

Ručak je često jednostavan, naročito za zaposlene:

  • Bento kutija – kombinacija pirinča, mesa/ribe, povrća, ponekad voća
  • Ili:
  • Ramen (nudle u supi sa mesom, povrćem, kuvanim jajetom)
  • Udon ili soba nudle
  • Curry rice (japanski kari sa pirinčem)
  • Onigiri (pirinčane kugle punjene tunjevinom, šljivom ili lososom)

Večera (Yuu gohan)

Večera je najbogatiji i najporodičniji obrok:

  • Pirinac kao osnova
  • Riba (najčešće kuvana, grilovana ili sirova – sashimi)
  • Miso supa
  • Tofu ili natto (fermentisana soja – bogat probiotik)
  • Kuvano, dinstano ili sirovo povrće
  • Alge (nori, wakame)
  • Mali desert (npr. komadić voća ili slatki desert na bazi pirinča)

Grickalice i užine

  • Voće (mandarine, jabuke, japanske kruške)
  • Zeleni čaj, matcha
  • Mochi (pirinčasti kolačići)
  • Senbei (slani pirinčani krekeri)
  • Sladoled od matcha čaja

Zanimljivo:

Prosečan Japanac jede manje mesa i mlečnih proizvoda nego ljudi na Zapadu. Porcije su male, ali nutritivno bogate. Fermentisane namirnice su u svakodnevnoj upotrebi – zbog probiotika i ukusa (umami). Vrlo često se jede sporo, u malim zalogajima, sa velikim poštovanjem prema hrani.

Još nešto zanimljivo je otkriveno: Japanci se ne debljaju. Ne samo da je prosečni životni vek u Japanu duži nego na Zapadu već je i stopa gojaznosti najniža na svetu. Iako su mnogi skloni da pripišu ove fenomene genima, naučne studije ukazuju da geni ipak nemaju presudnu ulogu.

Japanci jedu "očima". Magija japanske kuhinje je i u uživanju u lepoti servirane hrane. U hrani se uživa polako i nikada se ne jede više nego što je potrebno.

Tajna je i u veličini porcije. U Japanu se hrana servira u malim posudama, umesto na velikom tanjiru.