Šta nutricionisti jedu za ručak? Jedno je svima zajedničko

Kristina LJubisavljević

21. 06. 2025. 000000 13:00

Foto: Shutterstock

Upravo zato smo pitali pet nutricionista šta oni biraju za ručak kad su u gužvi – a njihove preporuke imaju jednu zajedničku nit: kombinovanje proteina sa vlaknima ili zdravim mastima.

"Ravnoteža je ključna. Složeni ugljeni hidrati i nemasni proteini pružaju dugotrajnu energiju. Idealna opcija? Zalogaji poput humusa, kuvanih jaja, svežeg povrća, maslina i voća", kaže dijetetičarka Grečen Simerman

Nutricionistkinja Sofi Dolen predlaže još jednostavniji trik – napravite činiju od onoga što imate u frižideru.

"Uzmite lisnatu salatu, dodajte proteine – meso, jaja ili pasulj, ubacite avokado ili sir, semenke za hrskavost, malo dresinga i gotovi ste. Ako imam kuvane žitarice, dodam i to."

Konkretne ideje koje nutricionisti biraju za svoj ručak

1. Pileća salata sa integralnim krekerima

Zdravo, brzo i izbalansirano: pileća salata na posteljici od lisnatog povrća, uz lagani dresing i malo integralnih krekera. Obrok bogat proteinima, vlaknima i zdravim mastima.

2. Zalogaji na tanjiru

Često smatramo da su ovakve "daske" rezervisane za večeru uz vino, ali nutricionisti ih preporučuju i za ručak: humus, kuvana jaja, krastavci, paprika, masline, voće…

3. Indijski pasulj sa pirinčem i povrćem

staci od jučerašnjeg ručka mogu postati idealan obrok. Dijetetičarka Vandana Šet obožava činiju sočiva ili pasulja uz pirinač ili kinou, obogaćenu seckanim povrćem.

4. Tofu činija sa začinima i povrćem

Pečeni tofu mariniran u soja sosu i čili pasti serviran na integralnom pirinču, uz avokado, kimči, krastavce i začine – idealan za vegetarijance i ljubitelje začinjenog.

5. Pečeni batat sa avokadom i semenkama

Topao batat, začinjen maslinovim uljem i začinima, preliven avokado kremom, sa ukiseljenim lukom, rotkvicama i bundevinim semenkama – mešavina slatkog, hrskavog i kremastog.

6. Smuti kao spas kad nemate vremena

Za dane kad sastanci ne prestaju, smuti je idealan. Grčki jogurt, puter od orašastih plodova, semenke, spanać, voće i ovsene pahuljice – sve u jednom gutljaju.

Bilo da imate 5 minuta ili slobodan sat, ručak može biti jednostavan, zdrav i ukusan – ako kombinujete proteine, vlakna i zdrave masti. Sledeći put kad ne znate šta da spremite, zavirite u frižider i napravite svoj balansirani tanjir, baš kao nutricionisti.

(Lepa i srećna)

BONUS VIDEO