PEČENE BRESKVE SA SLADOLEDOM OD VANILE: Najlepši letnji slatkiš spreman za 10 minuta! (RECEPT)

Daša Lončarević

15. 08. 2025. 000000 18:00

Foto: Instagram Printskrin/cherylshealthylife

Ako tražite jednostavan, a efektan način da impresionirate goste ili da sami sebi priuštite slatki užitak, recept za pečene breskve sa sladoledom od vanile savršen je izbor. Sočne, zapečene breskve oslobađaju svoju prirodnu slatkoću i razvijaju bogat, karamelizovani ukus, dok se sladoled od vanile topi preko njih i stvara savršen kontrast tekstura i temperatura.

Ovaj dezert spaja leto na tanjiru s toplinom domaće kuhinje, a sve zajedno je jednostavno, brzo i neodoljivo.

Letnji slatki klasik

 
 
 
 

View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cheryl (@cherylshealthylife)

Pečene breskve sa sladoledom od vanile

Sastojci za jednu porciju:

  • 1 breskva
  • maslinovo ulje
  • prstohvat soli
  • smeđi šećer
  • 1/2 kašićice cimeta
  • 1/2 kašičice maslaca
  • 1/2 kašičice vanile
  • 1 kašika šećera
  • sladoled od vanile

Priprema

Zagrejte rernu na 175°C i stavite papir za pečenje u malu vatrostalnu posudu.

Zrelu, ali čvrstu breskvu presecite na pola i izvadite košticu.
Prelijte je s otprilike kašičicom maslinovog ulja, prstohvatom soli i malo cimeta.
Premažite obe strane breskve i stavite je u rernu, mesom prema dole, na otprilike 10 minuta.
U međuvremenu pomešajte 1/2 kašičice maslaca, 1 kašičicce šećera, 1/2 kašičice cimeta i 1/2 kašičice vanile kako biste dobili pastu.
Okrenite breskve i kašikom rasporedite smesu od maslaca u udubine svake polovine. Pecite još 10–15 minuta.
Pustite da se malo ohlade, zatim pospite s malo smeđeg šećera, dodajte još malo maslinovog ulja i poslužite sa sladoledom od vanile.

Prijatno!

(Journal)

 
 
 
 

View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Georgina Thomas (@georginaelizat)