Namirnice koje treba da izbegavate na +35 STEPENI: Opterećuju srce i krvne sudove

Kristina LJubisavljević

25. 06. 2025. 000000 15:30

Foto: Shutterstock

Izbegavajte previše soli, šećera, masti i alkohola, jer sve to dodatno opterećuje srce, podiže pritisak i može povećati rizik od kardiovaskularnih incidenata – posebno kod hroničnih bolesnika i starijih osoba

Tokom letnjih meseci, visoke temperature mogu dodatno opteretiti srce i krvne sudove, naročito kod osoba koje već imaju problema sa pritiskom ili kardiovaskularnim sistemom. Upravo zato je važno obratiti pažnju na ishranu – neke namirnice mogu doprineti zadržavanju tečnosti, podizanju krvnog pritiska, pa čak i povećanom riziku od srčanog udara. Evo hrane koju bi tokom leta trebalo izbegavati ili unositi u vrlo malim količinama:

Previše slana hrana

So (natrijum) zadržava tečnost u organizmu i povećava krvni pritisak. Leti to može biti posebno opasno jer telo već gubi elektrolite kroz znoj, a dodatno opterećenje na srce može izazvati probleme.

Izbegavajte:

  • Suhomesnate proizvode (kobasice, pršutu, slaninu)
  • Slane sireve (feta, kačkavalj, trapist)
  • Industrijske supe i instant obroke
  • Čipseve, perece i slične grickalice

Masna i pržena hrana

Hrana bogata zasićenim mastima povećava nivo lošeg holesterola (LDL) i doprinosi zapušenju krvnih sudova, što u kombinaciji s vrućinama može izazvati ozbiljne srčane probleme.

Izbegavajte:

  • Prženi krompirići, piletina, uštipci
  • Brzu hranu (hamburgeri, burek, pice s masnim sirom)
  • Hranu spremljenu na dubokom ulju

Rafinisani šećeri i slatkiši

Leti je organizmu potrebna lagana i osvežavajuća hrana, dok slatkiši dodatno opterećuju pankreas i mogu izazvati nagle skokove šećera i pritiska.

Izbegavajte:

  • Kolače s kremom, torte, krofne
  • Gazirane sokove i energetska pića
  • Sladolede sa mnogo šećera i veštačkih dodataka

Crveno meso u velikim količinama

Crveno meso je teško za varenje i bogato zasićenim mastima. Leti, kada organizam teže reguliše temperaturu, ovakva hrana može dodatno iscrpeti telo.

Ograničite unos:

Svinjetine, jagnjetine, junetine (posebno pohovane ili masne delove)

Alkohol

Mnogi posegnu za alkoholom kao osveženjem tokom letnjih večeri, ali on zapravo dehidrira organizam, širi krvne sudove i može izazvati oscilacije pritiska.

 

  • Sezonsko voće (lubenica, dinja, breskva)
  • Povrće (krastavac, paradajz, paprika)
  • Integralne žitarice, barene žitarice
  • Orašaste plodove umereno
  • Dovoljan unos vode i prirodnih sokova bez dodatog šećera

(Stil)