Ovo povrće je zdravije sirovo nego kuvano: Evo šta savetuju nutricionisti

Kristina LJubisavljević

03. 07. 2025. 000000 16:30

Foto: Shutterstock

Pored uštede vremena u kuhinji, jedenje sirovog povrća može pružiti još veće koristi za fizičko i mentalno zdravlje od njegovih kuvanih verzija. Registrovana dijetetičarka Marija Lusi ukazuje na studiju iz 2018. godine koja pokazuje da je unos sirovog voća i povrća snažnije povezan sa smanjenim simptomima depresije i većim zadovoljstvom životom nego kod kuvanih verzija. 

Paprike

Paprike su jedan od najbogatijih izvora vitamina C, moćnog antioksidansa neophodnog za imunološku funkciju, proizvodnju kolagena, aktivaciju hormona i metabolizam proteina. Iako je nedostatak vitamina C danas redak, može se javiti - posebno kod ljudi sa niskim unosom voća i povrća. Pored ograničenog unosa, studije pokazuju da se, pošto je vitamin C rastvorljiv u vodi i osetljiv na toplotu, lako razgrađuje tokom kuvanja, posebno na visokim temperaturama ili tokom dužeg perioda. Samo 1/2 šolje sirove crvene paprike obezbeđuje više od 100% preporučenog dnevnog unosa vitamina C. 

Brokoli

Kao i paprike, brokoli je dobar izvor vitamina C, ali to nije jedini razlog da ga jedete sirovog. Brokoli sadrži enzim mirozinazu, koji igra ključnu ulogu u pretvaranju glukozinolata u sulforafan. Mirozinaza je osetljiva na toplotu i razgrađuje se tokom kuvanja ili kuvanja na pari tokom dužeg perioda. Konzumiranje sirovog brokolija čuva više ovog enzima, omogućavajući vašem telu da maksimizira proizvodnju sulforafana.

Beli luk

Iako se često smatra začinom ili biljkom, beli luk je povrće – i to povrće sa snažnim zdravstvenim prednostima kada se jede sirov. NJegov karakterističan miris i ukus potiču od sumpornih jedinjenja, posebno alicina, koji se formira kada se beli luk zgnječi ili secka. Alicin je povezan sa blagotvornim dejstvom belog luka na zdravlje srca i protivupalnim dejstvom, ali je veoma osetljiv na toplotu. Zagrevanje belog luka iznad 60 stepeni Celzijusa može smanjiti sadržaj alicina u njemu i samim tim njegove zdravstvene efekte.

Šargarepa

Hrskava, slatka i praktična, šargarepa je osnovna namirnica u sirovom povrću, i to sa dobrim razlogom. Zadržava više svojih prirodnih vlakana kada se jede sirova, što može podržati zdravu probavu i pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi i holesterola. Međutim, takođe je bogata beta-karotenom, jedinjenjem koje vaše telo pretvara u vitamin A i koje postaje biodostupnije kada se šargarepa skuva. Da biste dobili najbolje od oba, jedite kombinaciju sirove i kuvane šargarepe. Ako kuvate šargarepu, razmislite o korišćenju preostale vode u supama ili sosovima kako biste povratili izgubljene hranljive materije, piše Real Simple.