GASTROENTEROLOG TVRDI DA JE OVO NAJBOLJE ZA CREVA: Jedno voće posebno se izdvaja!

Daša Lončarević

03. 07. 2025. 000000 20:00

Foto: Shutterstock

Vlakna podstiču pravilno funkcionisanje creva, olakšavaju varenje, smanjuju rizik od hroničnih bolesti, pomažu u održavanju idealne telesne težine i mogu doprineti dužem životu. I dok se mnogi fokusiraju na proteine i ugljene hidrate, unos vlakana često ostaje zapostavljen.

Kad je u pitanju zdravlje creva, jedno voće posebno se izdvaja—maline, piše index.hr.

Gastroenterolog dr Vil Bulsevic ističe da su maline možda najbolji izbor za podršku crevima.

 
 
 
 

View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Will Bulsiewicz MD MSCI (Dr B) (@theguthealthmd)

“Veliki sam obožavaoc malina – preukusne su. Kao bombone su – ne znam kako mogu biti toliko zdrave – ali jesu”, kaže on.

Prema njegovim rečima, oko 120 g malina sadrži oko 7 g vlakana. Osim vlakana, maline su bogate vitaminom C i polifenolnim antioksidansima.

“Iako sadrže šećer, bobičasto voće zapravo smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, a kod osoba koje ga već imaju, može pomoći u njegovom preokretanju”.

Maline sadrže puno vlakana, ali su niski u FODMAP ugljenim hidratima—koji mogu izazvati probleme kod osoba sa osetljivim digestivnim sistemom. Preporučuje se uživanje u malinama ukoliko želite da obnovite crevnu floru. Odlično se uklapaju u međuobroke, smutije i druge svakodnevne obroke.

Međutim, važno je imati u vidu da maline ne smeju biti jedini izvor vlakana. Doktor naglašava da je jedna od pet ključnih navika za zdravlje creva i ukupno zdravlje – raznovrsna biljna ishrana, uključujući i celovite žitarice, zdrave masti i proteine.