GASTROENTEROLOG TVRDI DA JE OVO NAJBOLJE ZA CREVA: Jedno voće posebno se izdvaja!
Foto: Shutterstock
Vlakna podstiču pravilno funkcionisanje creva, olakšavaju varenje, smanjuju rizik od hroničnih bolesti, pomažu u održavanju idealne telesne težine i mogu doprineti dužem životu. I dok se mnogi fokusiraju na proteine i ugljene hidrate, unos vlakana često ostaje zapostavljen.
Kad je u pitanju zdravlje creva, jedno voće posebno se izdvaja—maline, piše index.hr.
Gastroenterolog dr Vil Bulsevic ističe da su maline možda najbolji izbor za podršku crevima.
“Veliki sam obožavaoc malina – preukusne su. Kao bombone su – ne znam kako mogu biti toliko zdrave – ali jesu”, kaže on.
Prema njegovim rečima, oko 120 g malina sadrži oko 7 g vlakana. Osim vlakana, maline su bogate vitaminom C i polifenolnim antioksidansima.
“Iako sadrže šećer, bobičasto voće zapravo smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, a kod osoba koje ga već imaju, može pomoći u njegovom preokretanju”.
Maline sadrže puno vlakana, ali su niski u FODMAP ugljenim hidratima—koji mogu izazvati probleme kod osoba sa osetljivim digestivnim sistemom. Preporučuje se uživanje u malinama ukoliko želite da obnovite crevnu floru. Odlično se uklapaju u međuobroke, smutije i druge svakodnevne obroke.
Međutim, važno je imati u vidu da maline ne smeju biti jedini izvor vlakana. Doktor naglašava da je jedna od pet ključnih navika za zdravlje creva i ukupno zdravlje – raznovrsna biljna ishrana, uključujući i celovite žitarice, zdrave masti i proteine.