OVAJ TRIK SKORO NIKO NE ZNA, A TO JE NAVAŽNIJE: Koliko dugo smesa za palačinke treba da odstoji u frižideru pre pečenja?

Daša Lončarević

07. 07. 2025. 000000 21:30

Foto: Shutterstock

Kad smesu za palačinke ostavite da odstoji u frižideru barem pola sata, zapravo dajete sastojcima vremena da se spoje.

Brašno upije tečnost, gluten se opusti, a vazduh se ravnomerno rasporedi. Tako dobijete mekše palačinke koje se neće cepti niti lepiti za tiganj.

Stavljsnje smese u frižider takođe usporava prekomerni razvoj glutena, što sprečava gumenu teksturu i čini palačinke lakšim i uskusnijim.

Kako to utiče na smesu?

Kada odmah krenete s pečenjem, smesa može biti previše živa – neravnomerno gusta i puna vazdušnih džepova. Nakon 30 minuta do dva sata u frižieru, smesa se stabilizuje, lepo se razliva po tiganju, ne kida se i peče se ravnomerno.

Ukusi dr tako i produbljuju. Jaja, mleko i brašno bolje se povezuju, a ako dodate malo vanile, limunove korice ili cimeta, te arome postaju izraženije i prirodnije.

Koliko dugo treba da stoji u frižideru?

Minimalno 30 minuta u frižideru, a idealno sat do dva. Ako smesu ostavite preko noći, pre pečenja izvadite je iz frižidera barem 10 minuta ranije da se malo ugreje..

Ako vam smesa postane previše gusta, jednostavno dodajte kašičicu-dve mleka. Pripremite smesu uveče i ostavite je u frižidru preko noći. Ujutru ćete imati savršeno spremnu bazu za palačinke bez puno muke.