PRAVE SE BEZ KAPI ULJA, SPREMNE ZA 10 MINUTA: Mekane i vazdušaste mekike iz rerne su nešto najbolje što postoji! (RECEPT)

Daša Lončarević

10. 07. 2025. 000000 08:35

Foto: Shutterstock

Da li i vi volite da jedete mekike, ali vam je mrsko da stojite pored šporeta dok ih pržite? Razumemo vas potpuno, pa vam zato i predstavljamo jedan neobičan recept za mekike iz rerne.

Moći ćete da uživate u ukusnom obroku, uz slani ili slatki namaz, a dok se one peku moći ćete da postavite sto ili pripremite omiljenu salatu.

Testo za ove vazdušaste mekike se pravi od samo tri sastojka, a ako želite možete (a i ne morate) da stavite fil u omiljeno pecivo.

Brzo se peku, a jedina mana jeste što treba da sačekate da se testo udvostruči.

Sastojci:

  • 250 gr brašna
  • 200 ml mlake vode
  • 1 kesica suvog kvasca

Za fil:

  • 2 jaja
  • 200 gr sira

Priprema:

Dodajte u brašno kvasac, pa napravite udubljenje i malo po malo dodajte mlaku vodu dok ne dobijete lepljivo testo.

Kada napravite kompaktnu smesu, stavite foliju i ostavite da prenoći u frižideru kako bi se testo udvostručilo. 

Sutradan, vlažnim rukama pravite loptice od testa i razvucite ih oklagijom koju ste prethodno premazali brašnom.

Potom pravite krugove od testa i u sredinu stavljate po malo fila.

Poređajte mekike u pleh obložen papirom za pečenje i pecite ih 10 minuta na 180 stepeni.

Prijatno!

(Glossy)