OVO JE OMILJENA VEČERA GASTROENTEROLOGA: Odlična je za zdravlje creva, sprečava nadutost i pospešuje varenje, a ukus je fenomenalan!
Foto: Shutterstock
U savremenom načinu života, briga o zdravlju creva postaje sve važnija, jer od njihove funkcije zavisi celokupno dobrostanje organizma. Pravilna ishrana, bogata lako svarljivim namirnicama i probioticima, ključna je za održavanje ravnoteže crevne flore i sprečavanje neprijatnih simptoma poput nadutosti i grčeva. Upravo kako bi sprečili ove tegobe, gastroenterolozi neretko za večeru biraju - salatu od kinoe sa povrćem i grčkim kefirom.
Zašto je odlična za creva?
Kinoa je lako svarljivo zrno bogato vlaknima i proteinima.
Grčki kefir je bogat probioticima koji pomažu zdravoj crevnoj flori i smanjuju nadutost.
Maslinovo ulje i limun daju dodatni podsticaj varenju i osvežavaju.
Sastojci:
- 1/2 šolje kinoe
- 1 šolja vode
- 1 srednja tikvica
- 1 šargarepa
- 100 g blitve ili spanaća
- 1 mala sveža paprika (po želji)
- 1 čen belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- Sok od pola limuna
- 100 g grčkog kefirom (običan, bez dodataka)
- So i biber po ukusu
- Sveže začinsko bilje (peršun, mirođija, bosiljak)
Priprema:
Isperite kinoju hladnom vodom, pa je skuvajte u šolji vode — pustite da proključa, zatim smanjite temperaturu i poklopljeno kuvajte oko 15 minuta dok ne upije svu vodu i omekša.
Tikvicu i šargarepu iseckajte na male kocke ili tanke štapiće. Blitvu ili spanać na grube komade. Povrće blago propržite na malo maslinovog ulja sa seckanim belim lukom, dok ne omekša (3-5 minuta).
Pomešajte skuvanu kinoju sa proprženim povrćem i sveže iseckanom paprikom.
U posebnoj posudici pomešajte grčki kefir sa limunovim sokom, malo maslinovog ulja, seckanim začinskim biljem, solju i biberom.
Prelijte salatu prelivom od kefira i blago promešajte.
Prijatno!
(Stil)