Iz vaše kuhinje: Recept za domaći majonez

Kristina LJubisavljević

14. 07. 2025. 000000 21:00

Foto: Shutterstock

Sastojci (za 1 teglu majoneza):

  • 110 g semenki suncokreta (bez ljuski)
  • 1 puna kašičica senfa (ili 2 kašike limunovog soka)
  • Prstohvat soli
  • 1 kašičica kurkume
  • 125 ml vode sa limunom
  • Malo bibera 

Priprema:

Kad želite laganiju, vegansku verziju omiljenog sosa, ovaj domaći majonez bez jaja i ulja je pun pogodak. Kremast je, bogatog ukusa i savršeno paše uz povrće, sendviče ili kao dresing za salatu. Pravi se brzo i jednostavno, od sastojaka koje možda već imate kod kuće.

Potopite semenke suncokreta u vodi i ostavite da stoje najmanje 4 sata, idealno preko noći. Procedite ih i stavite u blender zajedno sa senfom ili limunovim sokom, solju, kurkumom, biberom i vodom sa limunom. Miksujte dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu. Po potrebi dodajte još malo vode da podesite gustinu. Probajte i po ukusu dodajte još soli, bibera ili limuna. Sipajte u čistu teglu i čuvajte u frižideru do 5 dana.

(Stvar ukusa)