Testenina sa spanaćem i sirom: Obrok koji će ukućani obožavati (VIDEO)
Foto: Bakina kuhinja
Potrebno je:
- 300 g testenine
- 200 g spanaća
- 200 ml jogurta
- 300 ml mleka
- 2-4 jaja
- 50 g kačkavalja
- 50 g sira
- 50 ml maslinovog ulja
- so, biber, granule belog luka
Priprema:
Skuvajte testeninu u posoljenoj vodi, ali ne sasvim do kraja, ostavite je al dente. Ocedite je, dodajte malo maslinovog ulja i dobro promešajte kako se ne bi zalepila.
Pripremite preliv. Umutite jaja, dodajte jogurt, mleko, polovinu narendanog kačkavalja, malo izmrvljenog sira, preostalo maslinovo ulje, so, biber i granule belog luka. Sve sastojke dobro promešajte dok se ne sjedine.
Dodajte spanać. Svež spanać (ili blitvu) operite i isecite na tanje rezance. Ubacite isečeni spanać u pripremljenu smesu sa jajima i jogurtom i sve još jednom dobro izjednačite.
Pleh za pečenje (ili tepsiju) podmažite uljem. Sipajte skuvanu testeninu ravnomerno po dnu pleha. Preko testenine pažljivo prelijte pripremljenu smesu sa jajima, jogurtom i spanaćem, trudeći se da prekrije svu testeninu. Odozgo narendajte preostali kačkavalj i po želji, možete dodati još malo izmrvljenog sira.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 50 minuta, ili dok se jelo lepo ne zarumeni i dobije zlatnu koricu. Proverite viljuškom da li je testenina omekšala i da li je preliv čvrst.
Izvadite jelo iz rerne i ostavite ga da se malo prohladi pre sečenja i serviranja. Najbolje je poslužiti toplo. Prijatno!