Testenina sa spanaćem i sirom: Obrok koji će ukućani obožavati (VIDEO)

Kristina LJubisavljević

15. 07. 2025. 000000 13:30

Foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

  • 300 g testenine
  • 200 g spanaća
  • 200 ml jogurta
  • 300 ml mleka
  • 2-4 jaja
  • 50 g kačkavalja
  • 50 g sira
  • 50 ml maslinovog ulja
  • so, biber, granule belog luka 

Priprema:

Skuvajte testeninu u posoljenoj vodi, ali ne sasvim do kraja, ostavite je al dente. Ocedite je, dodajte malo maslinovog ulja i dobro promešajte kako se ne bi zalepila.

Pripremite preliv. Umutite jaja, dodajte jogurt, mleko, polovinu narendanog kačkavalja, malo izmrvljenog sira, preostalo maslinovo ulje, so, biber i granule belog luka. Sve sastojke dobro promešajte dok se ne sjedine.

Dodajte spanać. Svež spanać (ili blitvu) operite i isecite na tanje rezance. Ubacite isečeni spanać u pripremljenu smesu sa jajima i jogurtom i sve još jednom dobro izjednačite.

Pleh za pečenje (ili tepsiju) podmažite uljem. Sipajte skuvanu testeninu ravnomerno po dnu pleha. Preko testenine pažljivo prelijte pripremljenu smesu sa jajima, jogurtom i spanaćem, trudeći se da prekrije svu testeninu. Odozgo narendajte preostali kačkavalj i po želji, možete dodati još malo izmrvljenog sira. 

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 50 minuta, ili dok se jelo lepo ne zarumeni i dobije zlatnu koricu. Proverite viljuškom da li je testenina omekšala i da li je preliv čvrst.

Izvadite jelo iz rerne i ostavite ga da se malo prohladi pre sečenja i serviranja. Najbolje je poslužiti toplo. Prijatno!