ZABORAVLJEN SLATKIŠ KOJI SU DECA U JUGOSLAVIJI OBOŽAVALA: Šnenokle zaslužuju veliki povratak, a ovo je najbolji recept!
Foto: Instagram Printskrin/sladje_od_sladje
Nekada nezaobilazan na porodičnim okupljanjima i slavama, danas se retko viđa na trpezama, iako definitivno zaslužuje da mu se damo novu šansu. Jer, postoji nešto duboko umirujuće u jednostavnosti šnenokli: mleko, jaja, malo šećera i pažljivo strpljenje dok se snežni oblaci belanaca pretvaraju u mekanu čaroliju. U vremenu kada sve mora biti brzo i instant, šnenokle nas podsećaju da su najlepše stvari često i najtiše, ne nameću se, ne traže pažnju, ali ostaju urezane u sećanju. Vreme je da ih vratimo na mesto koje zaslužuju, jer osim što osvajaju ukusom, šnenokle nose i onu vrstu topline koja dolazi samo uz recepte s dušom.
Recept za šnenokle
Sastojci:
- 5 jaja
- 1 l mleka
- 10 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike gustina
- kakao za posipanje
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca. U 900 ml mleka dodajte šećer i vanilin šećer. Dok se mleko greje na šporetu, mutite belanca mikserom u čvrst sneg. Kada mleko proključa, kašikom (ili kašikom za sladoled) vadite belanca i kuvajte ih u mleku po dva minuta sa svake strane. Vadite ih rupičastom kašikom i ostavite da se ohlade.Mleko sklonite sa vatre. Žumanca i gustin razmutite u preostalih 100 ml mleka, pa dodajte u kuvano mleko i vratite na vatru. Kuvajte nekoliko minuta dok ne dobijete krem srednje gustine. Prelijte žutu kremu preko ohlađenih oblaka od belanaca i pospite kakaom. Po želji, možete dodati i cimet ili komadiće čokolade. Prijatno!
(Lepota & Zdravlje)