Recept za starinski kolač sa jabukama: Ovako su ga spremale naše bake (VIDEO)

Kristina LJubisavljević

17. 07. 2025. 000000 15:00

Foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

  • 2 jaja
  • 100 g šećera (možete i manje)
  • šolja od 100 g brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • šolja od 50 g griza
  • 50 ml ulja
  • 250 ml jogurta
  • korica limuna

Nadev:

  • 1-2 kašike džema
  • 2 jabuke veće
  •  cimet
  • 2 kašike griza

Priprema:

Jaja umutit sa šećerom, dodati brašno i griz sa praškom za pecivo, dodati ulje, jogurt i koricu limuna. Izjednačiti špatulom, pa pola sipati u podmazan pleh i peći na 200 stepeni C 10-15 min. 

Izvaditi, pa premazati džemom. Jabuke izrendati dodati cimeta i griz, pa izmešati. 

Preko džema rasporediti jabuke sa grizom, pa  pritisnuti kašikom da nema rupica. Sipati ostatak testa i izravnati da pokrije jabuke. 

Vratiti ponovo u rernu i peći još 30 minuta na 200 stepeni C. Posuti prah šećerom i seći kada se ohladi. Prijatno!