Imate nizak krvni pritisak? Evo zbog čega je doručak ključan za vas
Foto: Shutterstock
Ključno je birati nutritivno bogate namirnice i ne zaboraviti važnost hidriranja, piše Eating Well.
Nizak krvni pritisak, poznat i kao hipotenzija, predstavlja stanje u kojem su vrednosti pritiska niže od 90/60 mmHg. Osobe koje pate od hipotenzije često osećaju vrtoglavicu, nesvesticu, konfuziju, glavobolju i lupanje srca, a u težim slučajevima može doći i do gubitka svesti. Iako je ređe stanje od hipertenzije (visokog pritiska), hipotenzija može ozbiljno uticati na kvalitet života, zbog čega je važno prilagoditi ishranu i životne navike.
Vreme doručka može uticati na krvni pritisak
Vreme obroka – posebno doručka – igra ključnu ulogu u regulaciji pritiska. Nutricionistkinja Sara Vilijams savetuje:
- Ako imate nizak pritisak, preporučujem doručak u roku od 30 do 60 minuta nakon buđenja. Tokom noći prirodno opadaju i šećer i pritisak, a ako predugo odlažete prvi obrok, možete osetiti slabost, drhtavicu ili omamljenost. Uravnotežen doručak stabilizuje šećer, podstiče cirkulaciju i daje nervnom sistemu gorivo za regulaciju pritiska.
Zašto je prvi sat nakon buđenja presudan?
Početak dana uz uravnotežen doručak donosi mnogo više od kontrole pritiska. Stručnjaci za portal Eating Well objašnjavaju zašto je prvi obrok toliko važan.
Stabilizacija šećera i pokretanje varenja
Nakon noćnog posta, telu je potreban podsticaj da vrati nivo šećera i pritisak u normalu. Zato nutricionistkinje Sara Vilijams i Sara Kosik preporučuju doručak u prvom satu nakon buđenja.
- Obrok posle buđenja pomaže da se obnovi nivo šećera u krvi i aktivira simpatički nervni sistem, što može blago povećati pritisak i poboljšati cirkulaciju. Pokretanje varenja rano ujutru podstiče lučenje hormona koji regulišu rad creva - objašnjava Sara Vilijams.
Ipak, pošto telo preusmerava krv u sistem za varenje, neki ljudi mogu doživeti pad pritiska posle jela – posebno ako je obrok bio obilan. Zbog toga su manji i češći obroci preporučeni za stabilnost pritiska. Takođe, preporučuje se doručak bogat celovitim žitaricama, proteinima, nemasnim mlečnim proizvodima, voćem i povrćem.
Gorivo za energiju i bistru glavu
Kao što automobil ne može bez goriva, ni telo ne može pravilno funkcionisati ako ga ne nahranite ujutru.
- Rani doručak daje telu stabilnost i energiju za ceo dan. Za osobe sa niskim pritiskom, doručak bi trebalo da bude obavezan ritual kako bi se osećale stabilno i bistro - kaže Sara Vilijams. Jutarnji obrok pokreće cirkulaciju i podiže nivo energije.
(Index.hr)