MEDITERANSKA DIJETA: Uz pomoć ovog jelovnika se možete otarasiti suvišnih kilograma bez gladovanja

Isidora Čolaković

24. 07. 2025. 000000 19:30

Foto: Shutterstok

Mediteranska dijeta oslanja se na principe tradicionalne ishrane mediteranskog regiona, akcenat stavlja na prirodne, sveže namirnice, umerenost, i uravnotežen unos kalorija. Dijeta je pogodna i za mršavljenje, ali i za opšte zdravlje.

Osnovna pravila:

Tri glavna obroka dnevno + 1–2 užine

Doručak, ručak i večera su obavezni, sa zdravim užinama između.

Najobimniji obrok je ručak, dok je večera lagana.

Voće i povrće su osnova

Minimum 5 porcija dnevno

Povrće je često glavni deo ručka i večere.

Voće se koristi kao užina i dezert (umesto slatkiša).

Maslinovo ulje je glavni izvor masti

Koristi se za kuvanje i kao dresing.

Izbegavaju se zasićene masti i margarin.

Proteini iz ribe, jaja, mahunarki i povremeno mesa

Riba (posebno plava riba poput sardine, lososa, tunjevine) 2–3 puta nedeljno.

Jaja i mahunarke (pasulj, leblebije, sočivo) redovno.

Crveno meso retko, belo meso (piletina, ćuretina) umereno.

Mlečni proizvodi u malim količinama

Jogurt, kiselo mleko i sirevi – najbolje fermentisani i sa niskim udelom masti.

Obično se jedu uz doručak ili užinu.

Integralne žitarice i hleb umesto rafinisanih

Hleb, pirinač, palenta, testenina – poželjno u integralnoj varijanti.

Hleb se jede u malim količinama uz obrok (ne kao glavni obrok).

Voda kao osnovno piće

Gazirana i zaslađena pića se izbegavaju.

Crveno vino se može konzumirati umereno (1 čaša dnevno, opcionalno).

Izbegavanje industrijske hrane i prerađevina

Bez brze hrane, slatkiša, grickalica i gotovih jela.

Šećer i beli hleb se gotovo potpuno izbacuju.

Fizička aktivnost svakodnevno

Šetnje, vožnja bicikla, ples ili lagane vežbe su deo dnevne rutine.

(Stil)

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU