Kako da napravite savršeno penaste krofne? Recept iz BAKINE KUHINJE

Kristina LJubisavljević

28. 07. 2025. 000000 12:00

Foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

  • 300 ml mlakog mleka
  • 2 jaja
  • 20 g kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • korica limuna
  • 550 - 600 g brašna T-400
  • malo soli i ulje

Priprema:

Razmutiti kvasac u mlakom mleku, dodati 2 kašike brašna, pa ostaviti 5 minuta da nadođe. U vanglicu sipati kvasac, dodati jaja, mleko, koricu limuna, malo soli, zamesiti mekše testo i ostaviti da naraste. 

Premesiti i pustiti da još jednom nadođe. Razviti u pravougaonik, seći u kraće trake širine dva prsta. Svaku traku uviti, pa spojiti ivice, staviti na kockice pek papira i ređati u pleh. Pritisnuti odozgo. Pokriti da se ne suši. 

U šerpu sipati ulja da bude tri prsta dubine i spuštati nadošle krofne tako što ćete ih izvrtati u vruće ulje. Ulje ne sme biti jako vrelo da ne izgore. 

Na indukcionu ploču podesiti na jačinu 6, a na električnom šporetu na jačinu 2. Kad zarumene, okrenuti. Posuti šećerom u prahu i vanilin šećerom.