Najstariji recept za palačinke: Evo kako su ih spremale naše bake
28. 07. 2025. 000000 16:00
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 2 jaja
- 2 čaše mleka (oko 400 ml)
- 1 čaša vode (ili kisela voda, ako je ima)
- 2–2,5 čaše brašna (po potrebi, da smesa bude ređa od jogurta)
- prstohvat soli
- 1 kašika domaće masti (ili ulja, ako nema)
- malo masti ili ulja za podmazivanje tiganja
Priprema:
Umuti jaja u većoj vangli, dodaj mleko, vodu i prstohvat soli. Postepeno dodaj brašno, mešajući ručno ili žicom da se ne stvore grudvice. Dodaj kašiku masti ili ulja, pa dobro sjedini. Ostavi da odstoji 30–60 minuta.
Baka je govorila: "Nek se testo odmori, pa će palačinka da omekša dušom."
Zagrej tiganj, premaži ga malo mašću (ili utrljaj sa komadićem slanine, što su naši stari često radili). Sipaj kutlaču testa, razlij i peci sa obe strane dok blago ne porumeni.
Dodatni savet: testo ne sme biti gusto.
(Stil)