Recept za buhtle: Kako da sami spremite poslasticu iz detinjstva? (VIDEO)

Kristina LJubisavljević

04. 08. 2025. 000000 12:30

Foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

  • 15 grama svežeg kvasca
  •  400-450 grama brašna
  •  200 mleka 
  • jedna kašičica šećera 
  • korica limuna 
  • 30 ml ulja 
  • malo soli
  • jedno jaje

Za nadev:

  • 150-200g pekmeza od šljiva

Priprema:

Najpre izmrvite kvasac u malo mlakog mleka i ostavite ga sa strane da zapeni. U većoj vangli izmutite jaje, pa mu dodajte narendanu koricu limuna, ulje i preostalo mleko. Postepeno ubacujte brašno i malo soli, pa sve zajedno zamesite dok ne dobijete mekše testo. Testo dobro obradite da bude penasto, a zatim ga ostavite da odmori i lepo poraste, dok se ne udvostruči.

Kada je testo naraslo, razvijte ga na pobrašnjenoj površini na debljinu od otprilike pola prsta. Isecite testo na veće kvadrate, pa u sredinu svakog kvadrata stavite po jednu kašičicu pekmeza od šljiva. Pažljivo savijte testo sa svih strana kako biste potpuno prekrili pekmez i oblikovali lepu, okruglu buhtlu. Oblikovane buhtle ređajte u podmazan pleh, ostavljajući malo razmaka između njih, pa ih pokrijte i ostavite da još jednom nadođu, dok se ponovo ne udvostruče.

Buhtle pecite prvo na 200 stepeni Celzijusa, a zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni. Pecite ih oko 45 minuta ili dok ne dobiju zlatno-braon boju. 

Kada su pečene, izvadite ih iz rerne, pustite da se malo prohlade, pa ih obilno pospite šećerom u prahu. Uživajte!