Koju hranu ne treba da držimo u frižideru? Biće manje ukusna i brže će da se pokvari

Kristina LJubisavljević

04. 08. 2025. 000000 21:00

Foto: Shutterstock

Proizvodi koji ne treba da se nađu u frižideru, ni tokom visokih letnjih temperatura. 

Avokado

Avokado će sazreti mnogo brže ako se čuva na sobnoj temperaturi, a frižider definitivno neće pomoći prezrelom avokadu - takav proizvod može da spasi samo trenutna potrošnja.

Bosiljak

Da li često pravite aromatične limunade ili jednostavno volite nežni miris ove biljke? Ne pokušavajte da bosiljak držite svežim u frižideru, samo stavite stabljike u čašu vode i ostavite ih na miru.

Krastavci

Da, krastavci na ovom osamljenom mestu postaće vodeniji i mnogo manje ukusni. Ako je, ipak, strateška zaliha krastavaca toliko velika, umotajte ih u foliju, a zatim stavite u frižider - takav jednostavan potez pomoći će minimiziranju vlage.

Paradajz

Ovo povrće će takođe zadržati ukus i sočnost što je više moguće na sobnoj temperaturi.

Banane

Banane sazrevaju na visokoj temperaturi. Frižider očigledno nije najbolje mesto za ovo voće.

Bobice

Verovatno ćete se iznenaditi, ali niske temperature zapravo uopšte ne pomažu da bilo koje bobice dugo ostanu sveže. Prisustvo vlage samo će ih pokvariti.

Citrusi

Umesto u frižider, lepo stavite voće u vazu - i stavite ga na istaknuto mesto u kuhinji da biste ga brže pojeli.

Začinjeni sosovi i kečap

Naravno, pristalice zdravog načina života preporučuju napuštanje takvih aroma, ali u sezoni roštilja i dalje se ponekad možete prepustiti malim slabostima. Međutim, nemojte čuvati ove sosove u frižideru. Prisustvo sirćeta u sastavu savršeno će održavati hranu u redu i bez niskih temperatura.

Soja sos

Zahvaljujući fermentaciji, soja sos se može čuvati u običnom ormariću tačno godinu dana.

(Ženski magazin)