RECEPT ZA BAJADERA TORTU: Nema ko je ne obožava

Kristina Lalić-Spirković

08. 08. 2025. 000000 17:00

Foto: Jutjub Printskrin/ Domaći Recepti

Sastojci:

Kore – sve 3:

9 jaja
9 kašika šećera
6 kašika brašna
3 kašike kakaa
10 g praška za pecivo
100 ml ulja

Fil:

300 g mlevenog keksa
300 ml toplog mleka
250 g margarina ili maslaca
150 g šećera u prahu
150 g pečenog, mlevenog lešnika

Glazura:

100 ml slatke pavlake
100 g crne čokolade

Priprema:

Razdvojiti belanca od žumanaca. Belanca ulupati u čvrstu penu uz postepeno dodavanje šećera. Dodavati zatim jedno po jedno žumance i ulje u mlazu. Na kraju prosejati brašno, kakao i prašak za pecivo pa sve dodati masi od jaja i spatulom ili žicom izmešati.

Istresti sve u obložen pleh od 26cm i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni da se peče.

Da li je korica pečena testirati čačkalicom, vreme pečenja oko 30 minuta.

Ohladjen biskvit preseći na 3 dela. Keks preliti toplim mlekom i izmešati. Posebno umutiti maslac sa šećerom u prahu pa mu dodati mešavinu keksa i opet sve umutiti. Na kraju dodajemo mleveni lešnik i sve zajedno mešamo.

Slaganje – kora koju poprskamo mlekom pa trećina fila i sve tako 3 puta. Kada se torta malo stegne, taj fil odgore praviti glazuru. U vrelu slatku pavlaku potopiti čokoladu, sačekati minut, pa izmešati. Prohladjenim preliti tortu ili dekorisati po želji.

Preporučujem čokoladu jer bajadera ne ide bez čokolade i odlično se uklapa sa koricama i filom.