3 znaka koja znače da se lubenica pokvarila: Na šta treba da obratite pažnju?
Foto: Shutterstock
Lubenica je jedno od najomiljenijih letnjih voćki jer nas, pored osvežavajućeg ukusa, dugo drži sitim.
Međutim, ako niste deo... velike porodice, teško da je sami možete brzo pojesti, a to znači da postoje veće šanse da se brže pokvari. Za razliku od drugog voća, teško je na prvi pogled reći kada lubenica više nije dobra.
3 znaka koji bi trebalo da vas spreče da konzumirate lubenicu:
- Miris: Miris lubenice je sladak i aromatičan. Kad se lubenica "pokvari", ove slatkoće više nema. Umesto toga, može da miriše na pokvarenu hranu.
- Osećaj: Tekstura razvija blago klizav sjaj na dodir. Ako ne možete da osetite teksturu pulpe lubenice kakva je bila kada je prvi put isečena, to može biti znak da se pokvarila.
- Ukus: Parče lubenice koje izgleda lepo, ali vam na jeziku deluje kiselo ili „gazirano“, najbolje je da bacite.
Lubenicu treba jesti u roku od nekoliko dana i ne čuvajte je duže od nedelju dana u frižideru. Pošto je lubenica sačinjena od 92% vode, kada je isečete i čuvate u frižideru, sok počinje da curi. Dobar način je da procedite ovaj sok u čašu i uživate u njemu jer je sok od lubenice ukusan i zdrav!
Vredi napomenuti da čuvanje lubenice na način da je njeni sokovi ne pokvare, mnogo pomaže u njenom očuvanju. Međutim, najbolje je da uživate u isečenoj lubenici u roku od 3-4 dana. Ne morate da rizikujete da pojedete lubenicu ako imate i najmanju sumnju da je pokvarena. Kada ste u nedoumici, bacite je da biste izbegli trovanje hranom. Jednostavno, kupite svežu i mirisnu i uživajte u njenom ukusu.
(Ženski magazin)