Nova studija o gubitku težine: Šta donosi konzumiranje manje prerađene hrane?

Kristina LJubisavljević

10. 08. 2025. 000000 15:30

Foto: Shutterstock

Kliničko ispitivanje, koje je obuhvatilo 55 odraslih (uglavnom žena) iz Ujedinjenog Kraljevstva koji su imali prekomernu težinu ili su imali gojaznost, pratilo je učesnike na ovim dijetama tokom osam nedelja. Na kraju ispitivanja, učesnici koji su jeli minimalno prerađenu hranu poput ovsenih pahuljica kuvanih preko noći i domaće testenine ili jela od piletine izgubili su otprilike 2 procenta svoje početne težine. Takođe su sami prijavili značajnija poboljšanja u svojoj sposobnosti da kontrolišu želju za hranom u poređenju sa ljudima na ultra-prerađenoj ishrani. Međutim, ljudi na ultra-prerađenoj ishrani takođe su izgubili težinu - oko 1 procenat svoje početne težine - jedući namirnice poput zamrznutih obroka i pločica za doručak.

- Nismo očekivali gubitak težine na ishrani sa ultra-prerađenom hranom, ali to je verovatno zato što su učesnici na početku imali nezdravu ishranu koja nije pratila dijetetske smernice i poboljšala se na ultra-prerađenoj ishrani - kaže vodeći autor studije, dr Samjuel Diken, istraživač na odeljenju za bihevioralne nauke i zdravlje Univerzitetskog koledža u Londonu i Centru za istraživanje gojaznosti u Engleskoj, prenosi Everyday Health. 

Da li je razlika u gubitku težine značajna?

Dr Diken i drugi autori kažu da iako smanjenje težine od 2 procenta na minimalno prerađenoj ishrani možda ne deluje kao veliko, to je značajno za period od osam nedelja u kojem ispitanici nisu aktivno pokušavali da jedu manje, i da bi tokom godinu dana to moglo da se pretvori u smanjenje težine od 13 procenata kod muškaraca i 9 procenata kod žena. Međutim, za ljude na ultra-prerađenoj ishrani, gubitak težine tokom godine može biti mnogo manji - 5 procenata kod muškaraca, 4 procenta kod žena.