Recept za domaći sladoled od dinje: Uživajte u ukusu leta

Kristina LJubisavljević

09. 08. 2025. 000000 19:30

Foto: Shutterstock

Šta ti treba?

(pravi se brzo, a nestaje još brže!)

  • 1 kg zrele dinje (mirisne i sočne)
  • 200 g slatke pavlake (tečne)
  • 180 g punomasnog mleka
  • 100 g šećera
  • 2 jaja (sveža, domaća – bonus!)

Kako se pravi?

(spremna za malo kulinarske magije?)

  • Dinja ide prva: preseci je, očisti od semenki, oljušti i iseckaj na kockice. Treba ti oko 350 g čiste, mirisne pulpe.
  • U blender s njom! Pretvori je u glatki voćni pire i ostavi po strani.
  • Umuti jaja i šećer u posebnoj činiji – dovoljno da postanu penasti i svetli.
  • U manjoj šerpi zagrej mleko i pavlaku – ali ne da provri! Samo da se lepo zagreje.
  • Polako dodaj mlečnu mešavinu u jaja, mešajući sve vreme. Vrati sve u šerpu i kuvaj na laganoj vatri dok ne dostigne 85°C. Ako imaš kuhinjski termometar – sada je vreme da ga izvadiš.
  • Ukloni s vatre, dodaj voćni pire od dinje i sve lepo sjedini.
  • Pokrij smesu providnom folijom i stavi u zamrzivač najmanje 2 sata. (Ili koristi aparat za sladoled, ako si prava kulinarska zvezda!)
  • Serviraj u kornetu, u čašici, uz komadiće sveže dinje ili par listića nane