NAJSAVRŠENIJI RECEPT ZA DOMAĆI DŽEM OD ŠLJIVA KOJI USPEVA SVAKI PUT: Ovaj korak ne smete da preskočite!

Daša Lončarević

11. 08. 2025. 000000 11:35

Foto: Shutterstock

Uskoro će se u domovima širom Srbije širiti miris zimnice, kada dođe vreme da se u domaćinstvima zakuvaju stari, provereni recepti. Jedan od njih je i džem od šljiva, ali on nije samo zimnica - to je ukus detinjstva i sunčanih dana koje želimo da sačuvamo u teglama. Evo kako da napravite taj famozni džem on nama omiljene voćke:

Sastojci:

  • 3 kg šljiva
  • 600 g šećera
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • cimet

Priprema:

Šljive operite i očistite od koštica. Smeštajte polovine šljiva u dublji lonac, okrećući ih unutrašnjošću nadole. Svaki red šljiva pospite šećerom.

Stavite lonac u dobro zagrejanu rernu i lagano pecite oko četiri sata. Pred kraj dodate usitnjenu čokoladu za kuvanje i promešajte da se istopi, a potom dodajte i cimet.

Kada džem od šljiva bude gotov, sipajte ga u sterilisane tegle, dobro zagrejane iz rerne. Snažno zatvorite poklopce i pokrijte ćebetom da se "pasterizuju".

Ohlađene tegle džema od šljiva čuvajte na tamnijem, svežijem mestu. Džem od šljiva je spreman za konzumiranje, a kada otvorite teglu, čuvajte je u frižideru.

Prijatno!