NAPOKON SMO SE DOKOPALI NAJBOLJEG RECEPTA ZA ZDRAV HLEB: Jedite ga koliko želite, čak i na dijeti!

Daša Lončarević

21. 08. 2025. 000000 11:00

Foto: Shutterstock

Sa zdravstvene perspektive, nema dobrog razloga da jedete hleb – osim ako ne pratite recept kardiologa Stivena Gundrija, piše metropolitan.si.

Prema kardiologu iz Nebraske, postoji samo jedna vrsta hleba koju zaista možete jesti bez osećaja krivice. I nimalo nas ne čudi što ovaj hleb uopšte ne sadrži žitarice.

Gundri ga u svojoj knjizi "The Plant Paradox" naziva "skoro hlebom" i ne sadrži soju, kvasac ili gluten.

Od čega je najzdraviji hleb?

Belanca, bademovo brašno, kokosovo ulje, kokosovo brašno, brašno od slatkog krompira, brašno od lešnika, bademov puter i još nekoliko stvari.

Po njegovom receptu, jedan komad ima 90 kalorija, a naravno i Gundri je pokrenuo proizvodnju, tako da u knjizi ne otkriva ceo recept.

Ali pošto je sam rekao da je inspiraciju za hleb dobio iz paleo dijete, koja obiluje receptima hleba sa sličnim sastojcima, i vi možete napraviti svoju verziju zdravog "skoro hleba". Izabrali smo jednu od najpopularnijih na internetu trenutno, a vi možete istražiti varijacije na ovu temu.

Potrebno je:

  • dve šolje bademovog brašna
  • trećina šolje i kašika mlevenog lana
  • kašičica celih lanenih semena
  • pola kašičice soli
  • kašičica sode bikarbone
  • pola šolje supe
  • šest manjih kašika putera (čajne kašike)
  • četiri jaja
  • kašičica jabukovog sirćeta
  • pola šolje grčkog jogurta

Priprema:

Pomešajte sve sastojke u prahu i lan u velikoj posudi. Rastopite puter u šerpi i ostavite da se ohladi pet minuta. Otopljeni puter pomešajte s jajima, sirćetom i jogurtom.

Pomoću gumene lopatice nežno mešajte mokre i suve sastojke dok ne dobijete testo. Pazite da ne mešate previše ili će smesa postati previše gusta i masna.

Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje. Po želji pospite sa još malo lana. Pecite na 175 stepeni oko 25 minuta. Koristite čačkalicu da proverite kada je gotovo. Hleb ostavite da se ohladi u rerni, pa isecite na tanke kriške i poslužite. 

Da bi ovaj hleb ostao svež, umotajte ga u papirnu kesicu ili ubruse i stavite u hermetički zatvorenu kesu. 

Jedina mana ovog hleba što svi sastojci i nisu baš jeftini, ali napravite ga da vam traje nekoliko dana.

(Super žena)