Pita sa mesom i tikvicama: Pravi se brzo, a biće kao iz pekare

Kristina LJubisavljević

02. 09. 2025. 000000 13:30

Foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

  • 250-300 g mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 manja tikvica 
  • malo belog luka u granulama
  • malo slatke paprike
  • 1 jaje
  • suvi začin
  • mleveni biber
  • ulje
  • tanke kore
  • 1 jaje
  • 200 ml jogurta 
  • malo ulja

Priprema:

Pleh obložiti pek papirom. Ispržiti iseckan luk. Meso ispržiti na luku. Tikvice rendane posoliti, pa iscediti i dodati u meso. Malo dinstati. Dodati mlevenu papriku, beli lik, suvi začin i mleveni biber. Dodati na kraju jaje i sve izjednačiti.

Na dno pleha stavite jednu koru ivice da vise preko tepsije. Kore gužvati u harmoniku, pa saviti na pola i ređati jednu do druge na dno. Dodati na svaku zgužvanu koru kašiku nadeva i raširiti.

Preko takođe sve to ponoviti dok se ne istroši. Prekriti sa dve kore. Pitu iseći na kocke. Razbiti jaje u činiju, dodati jogurt i ulje kao i jednu kašičicu praška za pecivo i preliti pitu u zasečeni deo. Protresti da pita pokupi tečnost koliko može.

Peći na 200 stepeni C 50-60 minuta. Prijatno!