TRIK ZA SAVRŠENE MEKIKE: Uz pomoć jednog sastojka one će uvek biti mekane i vazdušaste

Isidora Čolaković

07. 09. 2025. 000000 08:00

Foto: Shutterstok

Ako mislite da je tajna dobrih mekika u dugom mešenju – varate se! Samo jedan sastojak može promeniti sve i napraviti razliku između “onako” i savršeno mekanih, vazdušastih mekika. Evo u čemu je trik.

Zašto mekike nekad ne uspevaju?

Koliko puta ste pokušali da zamesite mekike, a testo ostane tvrdo ili ne naraste dovoljno? Najčešće greške su:

Premalo vremena za odmaranje testa
Loše nadošlo kvasno testo
Nedovoljno elastično testo zbog manjka vlage

Koji je tajni sastojak?

Verovali ili ne – reč je o kiselom mleku! Dodavanje kiselog mleka u testo daje mu mekoću, elastičnost i pomaže da mekike narastu neverovatno brzo. Upravo taj sastojak razdvaja prosečne od nezaboravnih mekika.

Kako pripremiti testo sa tajnim sastojkom

U činiju sipajte 500 g brašna i 1 kesicu suvog kvasca.
Dodajte 250 ml kiselog mleka (blago zagrejanog).
Ubacite prstohvat soli i kašičicu šećera.
Umesite glatko testo i ostavite da odmara oko 45 minuta.
Razvucite rukama i pržite na ulju dok ne porumene.

Benefiti dodavanja kiselog mleka

Mekike postaju mekane i vazdušaste
Testo brže raste
Ukus je bogatiji i blago kremast
Manja verovatnoća da testo bude gumasto

Praktični saveti za najbolje mekike

Uvek koristite brašno tip 400 ili 500 – daje laganiju teksturu.
Ne preterujte s brašnom prilikom razvlačenja, da ne postanu tvrde.
Pržite u dubokom ulju koje je dobro zagrejano.
Poslužite odmah dok su još tople i hrskave.

Samo jedan sastojak – kiselo mleko – pravi čudo sa testom! Probajte ovaj trik već danas i iznenadite ukućane mekikama koje se pamte.

(Krstarica)

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU