TRIK SVAKE DOMAĆICE KOJA IZNOSI NA STO JELA KAO IZ KAFANE: Koliko soli staviti u ćevape, pljeskavice i musaku?

Daša Lončarević

03. 09. 2025. 000000 21:00

Foto: Shutterstock

So je često na lošem glasu, ali istina je da je ona jedan od ključnih začina bez kog gotovo nijedno jelo ne bi imalo pun ukus. Ipak, kada je u pitanju mleveno meso, važno je znati koliko soli je zaista potrebno – da bi jelo bilo sočno, ukusno i ujedno zdravo.

Mleveno meso je osnov mnogih jela – od ćuftica, pljeskavica i ćevapa, pa sve do musaka, lazanja, bolonjeze sosa i kobasica. Upravo zato pitanje „koliko soli ide u mleveno meso?“ postaje itekako važno.

Idealna količina soli za ćevape, pljeskavice i mesne rolate

Za jela od mlevenog mesa koja se oblikuju (ćufte, uštipci, rolat, ćevapi, pljeskavice) so se obavezno dodaje unapred. Najbolja mera je oko 20 g soli na 1 kg mesa – otprilike 2 ravne kašičice. Ako koristite mešavine začina koje već sadrže so, obavezno smanjite količinu da jelo ne bi bilo preslano.

Savet:

Uvek solite meso malo manje nego što mislite da treba. Tokom pečenja i kuvanja ukus soli se pojačava, a uvek možete naknadno dodati so, dok previše posoljeno jelo ne možete popraviti.

So u jelima sa sosom (musaka, bolonjeze, lazanje)

Kod jela gde se mleveno meso prži u mrvicama i zatim dodaje u sos, količina soli zavisi od toga koliko je sam sos začinjen. U proseku, i ovde važi pravilo do 2 kašičice soli na 1 kg mesa. Prednost ovih jela je što uvek možete dodati so naknadno, dok ispravljanje preslanog jela praktično nije moguće.

Koliko soli ide u kobasice i sudžuke

Kod suhomesnatih proizvoda i kobasica so ima i konzervirajuću ulogu. Zato se obično meso prvo posoli sa manjom količinom (8–10 g na 1 kg mesa) da bi pustilo tečnost, a zatim se dodaje još prilikom mlevenja. Ukupna količina ne bi trebalo da prelazi 18–20 g soli na 1 kg mesa.

Iako je so neizostavna u pripremi mlevenog mesa, ključno je da se koristi umereno. Prava mera neće samo poboljšati ukus, već i sačuvati zdravlje. Pravilo „što više, to bolje“ ovde sigurno ne važi – a najlepše jelo je ono koje je začinjeno taman koliko treba.

(Stvar ukusa)