NAJBOLJI RECEPT ZA TURŠIJU: Neodoljiva salata koju ćete jesti čitave zime
Foto: Shutterstock
Turšija važi za dragulj zimnice. Osim što je preukusna, idealna je salata uz bilo koje jelo. Bitno je da je povrće neoštećeno i sveže, da je dobro složeno, da je nabijeno i da nema mnogo prostora i vazduha. Predstavljamo vam recept za turšiju koju ćete lako napraviti.
1 kg krastavaca ili raznog povrća po izboru, kao što su paprike, šargarepe, karfiol, luk, itd.
1,5 l vode
250 ml sirćeta
3 kašike soli
2 kašičice šećera
5-6 zrna bibera
2-3 lovorova lista
3-4 čena belog luka
1-2 sveže ljute papričice
Priprema:
Povrće pripremite tako da ga operete i očistite. Krastavce operite i odsecite krajeve, a veće povrće nasecite na komade koji će odgovarati tegli u kojoj ćete čuvati turšiju. Po želji, možete povrće iseći na štapiće, krugove ili kolutove.
U velikoj šerpi, prokuvajte vodu i dodajte so i šećer. Kuvajte dok se so i šećer potpuno ne rastope. Onda dodajte sirće i promešajte.
U sterilisane staklene tegle stavite po nekoliko zrna bibera, lovorov list, i ako želite, nekoliko čenova belog luka i seckane ljute papričice.
Povrće složite u tegle. Pripazite da tegle nisu napunjene do vrha, ostavite malo prostora na vrhu.
Prelijte kiselom mešavinom preko povrća u teglama. Pripazite da povrće bude potpuno prekriveno tečnošću. Zatvorite tegle poklopcima i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Ohlađene tegle možete čuvati u frižideru najmanje nedelju dana pre nego što počnete da ih konzumirate. Što duže stoje, to će ukusi bolje proživeti i postaće sve bolji.
(Informer)