NAJBOLJI RECEPT ZA TURŠIJU: Neodoljiva salata koju ćete jesti čitave zime

Kristina Lalić-Spirković

12. 09. 2025. 000000 20:00

Foto: Shutterstock

Turšija važi za dragulj zimnice. Osim što je preukusna, idealna je salata uz bilo koje jelo. Bitno je da je povrće neoštećeno i sveže, da je dobro složeno, da je nabijeno i da nema mnogo prostora i vazduha. Predstavljamo vam recept za turšiju koju ćete lako napraviti. 

1 kg krastavaca ili raznog povrća po izboru, kao što su paprike, šargarepe, karfiol, luk, itd.

1,5 l vode

250 ml sirćeta 

3 kašike soli

2 kašičice šećera

5-6 zrna bibera

2-3 lovorova lista

3-4 čena belog luka 

1-2 sveže ljute papričice 

 

Priprema:

Povrće pripremite tako da ga operete i očistite. Krastavce operite i odsecite krajeve, a veće povrće nasecite na komade koji će odgovarati tegli u kojoj ćete čuvati turšiju. Po želji, možete povrće iseći na štapiće, krugove ili kolutove.

U velikoj šerpi, prokuvajte vodu i dodajte so i šećer. Kuvajte dok se so i šećer potpuno ne rastope. Onda dodajte sirće i promešajte.

U sterilisane staklene tegle stavite po nekoliko zrna bibera, lovorov list, i ako želite, nekoliko čenova belog luka i seckane ljute papričice.

Povrće složite u tegle. Pripazite da tegle nisu napunjene do vrha, ostavite malo prostora na vrhu.

Prelijte kiselom mešavinom preko povrća u teglama. Pripazite da povrće bude potpuno prekriveno tečnošću. Zatvorite tegle poklopcima i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Ohlađene tegle možete čuvati u frižideru najmanje nedelju dana pre nego što počnete da ih konzumirate. Što duže stoje, to će ukusi bolje proživeti i postaće sve bolji.

(Informer)