RECEPT ZA "LAŽNI AJVAR": Napravite preukusan domaći namaz za samo 30 minuta

Isidora Čolaković

30. 09. 2025. 000000 19:30

Foto: Shutterstok

Ajvar je jedan od najomiljenijih namaza na Balkanu, ali njegova priprema često traje satima.

Ako nemate vremena da stojite pored šporeta, ovaj recept za brzi ajvar ili „lažni ajvar“ biće pravo rešenje. Gotov je za svega pola sata, a ukusom podseća na tradicionalni domaći ajvar.

"Lažni ajvar" - sastojci:

crvene paprike (količina po želji)
ulje
beli luk
so
začini po ukusu (ljuta paprika, biber, origano…)

Priprema „lažnog ajvara“ - korak po korak

– Pečenje paprika – umesto rerne ili roštilja, koristite tiganj sa poklopcem. Pecite na srednjoj temperaturi dok ne omekšaju i dobiju blagu koricu.

– Hlađenje i ljuštenje – ostavite paprike da se prohlade, pa ih oljuštite. Ovo je najzahtevniji deo recepta.

– Blendiranje – stavite paprike u blender, dodajte ulje, so, beli luk i začine.

– Zadnji korak – miksujte dok ne dobijete glatku smesu. Poslužite odmah uz hleb, meso ili kao prilog.

Prednosti ovog recepta

Gotov za 30 minuta

Idealan kada želite domaći namaz bez dugog kuvanja

Možete ga prilagoditi svom ukusu – blagi ili ljuti

Savršen uz doručak, večeru ili kao prilog glavnom jelu

(Krstarica)

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU