4 NAMIRNICE SA VIŠE VITAMINA C NEGO POMORANDžA: Posebno su važne tokom hladnih meseci

Kristina LJubisavljević

13. 10. 2025. 000000 21:30

Foto: Shutterstock

Vitamin C, takođe poznat kao askorbat ili askorbinska kiselina, najpoznatiji je po promociji snažnog, zdravog imunog sistema. Ali uticaj ovog vitamina na opšte zdravlje daleko prevazilazi ovu korist, iako je i ona veoma važna.

- Iako obično povezujemo vitamin C sa jačanjem našeg imunog sistema, on čini mnogo više od toga - naglašava Džes Degor, registrovani dijetetičar za dijabetes, prenosi Real Simple.

- To je moćan antioksidans, što znači da pomaže u zaštiti vaših ćelija od oštećenja izazvanih stresom, lošom ishranom, zagađenjem i drugim problemima koji dolaze sa životom u užurbanom, modernom svetu.

Vitamin C je takođe ključni igrač u procesu sinteze kolagena. Vitamin C čak može podržati apsorpciju hranljivih materija i proizvodnju energije. Pomaže u apsorpciji gvožđa,8 tačnije, nehemskog gvožđa, koje se nalazi u biljnoj hrani. Nehemsko gvožđe se ne apsorbuje tako efikasno kao gvožđe koje dobijate iz životinjskih proizvoda, ali uparivanjem sa izvorom vitamina C, vaše telo je u stanju da efikasnije apsorbuje gvožđe.

Što se tiče dnevnih potreba za vitaminom C, Nacionalni instituti za zdravlje preporučuju odraslim ženama starijim od 19 godina da konzumiraju najmanje 75 miligrama (mg) dnevno, a odraslim muškarcima 90 mg svakog dana. Da bi ispunili ove ciljeve, mnogi ljudi se okreću citrusnom voću – posebno pomorandžama. I nije ni čudo, jer jedna mala pomorandža obezbeđuje oko 50 mg vitamina, što 56 do 67 procenata dnevnih potreba.

Međutim, pomorandže (ili svi agrumi) nisu jedina hrana bogata vitaminom C koja vam može pomoći da postignete svoje ciljeve vitamina C – mnoštvo drugog voća i povrća može vas dovesti do tog cilja. 

Crvena paprika

Sadržaj vitamina C: 118 mg po jednoj šolji isečenih

Crvene paprike treba ceniti podjednako kao i citrusno voće kada je u pitanju sadržaj vitamina C, jer jedna šolja sadrži više nego dvostruko više vitamina C od male pomorandže. Međutim, zdravstvene koristi crvenih paprika se tu ne završavaju. Pored vitamian C one su bogate i vitaminom A, koji podržava zdravlje vida i kože.

Brokoli

Sadržaj vitamina C: 102 mg po jednoj šolji

Brokoli nije samo savršen dodatak testenini ili supi, već je i pun hranljivih materija – uključujući vitamin C. Pored zapanjujućih nivoa mikronutrijenata po šolji, brokoli takođe nudi značajne količine vlakana, vitamina K17 i folata, što podržava zgrušavanje krvi, kao i zdravlje srca, ćelija i DNK.

Kelj

Sadržaj vitamina C: 75 mg po jednoj šolji sirovog povrća

Iako možda nije vaše omiljeno povrće, prokelj je zaista prava superhrana. Prepun vlakana, folata, vitamina A i vitamina K, ovo povrće iz porodice krstašica podržava mnoga područja opšteg zdravlja, uključujući creva, ćelije, oči, imunitet i zdravlje očiju. Pored toga, možete da ga jedete i sirovog i kuvanog. 

Spanać

Sadržaj vitamina C: 60 mg na 3/4 šolje kuvanog

Kao još jedno popularno lisnato zelenilo, spanać je svestrani sastojak, koji blista u smutijima, jelima od jaja, supama, čorbama, testeninama, salatama, prženim jelima i još mnogo čemu. Ali pored svog neutralnog, blago ukusa, spanać ima toliko toga da ponudi u pogledu ishrane. Vitamin C koji jača imunitet, vitamin K koji podržava srce, kalcijum koji izgrađuje kosti, gvožđe koje stvara crvena krvna zrnca i magnezijum koji podstiče opuštanje su samo neki od hranljivih materija o kojima se može pisati kada je u pitanju spanać, prenosi Real Simple.