DA LI ZAMRZNUTO POVRĆE ZADRŽAVA SVE HRANLJIVE MATERIJE? Evo da li je zdravo poput svežeg
Foto: Shutterstock
Zamrznuto povrće se često smatra praktičnom alternativom svežem povrću, posebno kada je reč o sezonskim vrstama. Međutim, da li zamrznuto povrće zadržava sve hranljive materije?
Jedna studija je pokazala da blanširanje i zamrzavanje povrća do 2 meseca nije značajno promenilo njegov fitohemijski sadržaj. Iapk, studije pokazuju da zamrzavanje može različito uticati na nutritivnu vrednost određenog povrća i specifičnih hranljivih materija.
Na primer, jedna studija je otkrila da je zamrznuti brokoli imao više riboflavina u poređenju sa svežim brokolijem, dok je zamrznuti grašak imao manje ovog vitamina.
Pored toga, dok su zamrznuti grašak, šargarepa i spanać imali manje beta-karotena, nije primećena značajna razlika između zamrznutog i svežeg zelenog pasulja i spanaća. Još jedna studija je istakla da zamrznuti, nekuvani kelj sadrži veću količinu antioksidanata od svežeg kelja, što sugeriše da zamrzavanje može čak povećati sadržaj antioksidanata u određenom povrću.