AKO STE MISLILI DA NE MOŽE BOLJE, PREVARILI STE SE: U cimet rolnice ubacite jabuke i dobićete divotu od dezerta

Daša Lončarević

10. 10. 2025. 000000 14:30

Foto: Shutterstock

Kombinacija cimeta i šećera stvara savršeni nadev, dok glazura od krem sira ili šećera daje završni sjaj i ukus kojem je teško odoleti, a još kad ubacite narendane jabuke - dobijete klasik koji je još bolji i sočniji.

Cimet rolice s jabukama - sastojci:
 

za testo:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 250 ml mlakog mleka
  • 100 g šećera
  • 80 g putera, otopljenog
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli

za nadev:

  • 200 g smeđeg šećera
  • 3 kašike cimeta
  • 80 g putera, sobne temperature
  • 3 jabuke

za glazuru:

  • 100 g krem sira
  • 50 g maslaca, sobne temperature
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kađšičica vanilin šećera ili ekstrakta vanile

Cimet rolice s jabukama - priprema:

U velikoj posudi pomešajte brašno i so. Ako koristite suvi kvasac, dodajte ga sada; ako koristite sveži kvasac, otopite ga u toplom mleku sa kašičicom šećera i pustite da se aktivira 5-10 minuta.

U sredini brašna napravite udubljenje i ulijte mleko, otopljeni puter, šećer i jaje. Zamesite glatko i elastično testo, koje se ne lepi za ruke. Po potrebi, dodajte još malo brašna. Testo ostavite pokriveno na toplom mestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči.

Narendajte jabuke i po želji dodajte nekoliko kapi limuna. U posudici pomešajte smeđi šećer i cimet. Razvaljajte testo na pobrašnjenoj površini u pravougaonik debljine oko 1 cm. Premažite ga omekšalim puterom i ravnomerno pospite smesom šećera i cimeta pa stavite i narendane jabuke.

Zarolajte testo u čvrstu roladu. Izrežite rolnice širine 2-3 cm i stavite ih u namašćen lim za pečenje, ostavljajući malo razmaka između njih.

Ostavite rolnice da se dižu još barem pola sata dok rernu zagrejte na 180 stepeni.

Pecite rolice 20-25 minuta, dok ne postanu zlatne boje. Pazite da se ne prepeku kako bi ostale mekane.
U činiji pomešajte krem sir, puter, šećer u prahu i vanilin šećer. Po potrebi dodajte mleko kako biste dobili glatku glazuru.

Prelijte toplu glazuru po vrućim cimet rolicama i poslužite ih tople ili hladne.

Prijatno!