AKO STE MISLILI DA NE MOŽE BOLJE, PREVARILI STE SE: U cimet rolnice ubacite jabuke i dobićete divotu od dezerta
Foto: Shutterstock
Kombinacija cimeta i šećera stvara savršeni nadev, dok glazura od krem sira ili šećera daje završni sjaj i ukus kojem je teško odoleti, a još kad ubacite narendane jabuke - dobijete klasik koji je još bolji i sočniji.
Cimet rolice s jabukama - sastojci:
za testo:
- 500 g glatkog brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 250 ml mlakog mleka
- 100 g šećera
- 80 g putera, otopljenog
- 1 jaje
- Prstohvat soli
za nadev:
- 200 g smeđeg šećera
- 3 kašike cimeta
- 80 g putera, sobne temperature
- 3 jabuke
za glazuru:
- 100 g krem sira
- 50 g maslaca, sobne temperature
- 100 g šećera u prahu
- 1 kađšičica vanilin šećera ili ekstrakta vanile
Cimet rolice s jabukama - priprema:
U velikoj posudi pomešajte brašno i so. Ako koristite suvi kvasac, dodajte ga sada; ako koristite sveži kvasac, otopite ga u toplom mleku sa kašičicom šećera i pustite da se aktivira 5-10 minuta.
U sredini brašna napravite udubljenje i ulijte mleko, otopljeni puter, šećer i jaje. Zamesite glatko i elastično testo, koje se ne lepi za ruke. Po potrebi, dodajte još malo brašna. Testo ostavite pokriveno na toplom mestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči.
Narendajte jabuke i po želji dodajte nekoliko kapi limuna. U posudici pomešajte smeđi šećer i cimet. Razvaljajte testo na pobrašnjenoj površini u pravougaonik debljine oko 1 cm. Premažite ga omekšalim puterom i ravnomerno pospite smesom šećera i cimeta pa stavite i narendane jabuke.
Zarolajte testo u čvrstu roladu. Izrežite rolnice širine 2-3 cm i stavite ih u namašćen lim za pečenje, ostavljajući malo razmaka između njih.
Ostavite rolnice da se dižu još barem pola sata dok rernu zagrejte na 180 stepeni.
Pecite rolice 20-25 minuta, dok ne postanu zlatne boje. Pazite da se ne prepeku kako bi ostale mekane.
U činiji pomešajte krem sir, puter, šećer u prahu i vanilin šećer. Po potrebi dodajte mleko kako biste dobili glatku glazuru.
Prelijte toplu glazuru po vrućim cimet rolicama i poslužite ih tople ili hladne.
Prijatno!