LENJA PITA NA PORTUGALSKI NAČIN: U ovome je glavna razlika

Kristina LJubisavljević

11. 10. 2025. 000000 19:30

Foto: Shutterstock

Ova slana lenja pita po portugalskom receptu spaja bogatstvo ukusa u svakom zalogaju – masline, mocarela, šunka, kukuruz i kuvana  jaja čine je savršenim izborom za doručak, užinu ili lagani ručak. Testo je jednostavno za pripremu i izliva se u pleh, a punjenje je sočno i aromatično. Svaka kriška pruža brzi i ukusan obrok bez komplikovanog slaganja kora.

Sastojci:

Za punjenje:

  • pola šolje maslina
  • Sitno seckani vlašac po ukusu
  • pola glavice crnog luka
  • 150 g mocarele
  • 150 g šunke
  • pola konzerve kukuruza 
  • 4 kuvana jajeta

Za testo:

  • 5 jaja
  • So po ukusu
  • 1 šolja (240 ml) ulja
  • 500 ml punomasnog mleka
  • 50 g parmezana
  • 3,5 šolje brašna 
  • pola kašičice mlevenog crnog bibera
  • 2 kašike praška za pecivo

Priprema:

Pripremite punjenje

Sitno naseckajte masline, vlašac i crni luk. Iseckajte mocarelu i šunku na kockice. Kuvana jaja naseckajte. Pomešajte sve sastojke u velikoj posudi i ostavite sa strane.

Pripremite testo

Umutite jaja sa solju i uljem, dodajte mleko i parmezan, pa dobro sjedinite. Umešajte brašno, biber i prašak za pecivo dok ne dobijete glatku smesu.

Sastavite pitu

Sipajte polovinu smese za testo u pleh obložen papirom za pečenje. Rasporedite nadev pa prelijte ostatkom smese za testo. 

Pecite

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40–45 minuta, dok pita ne dobije zlatno-smeđu boju i ne bude čvrsta na dodir. Ostavite da se malo ohladi, isečite na kriške i poslužite kao topao ili mlak zalogaj.

(Stvar ukusa)