LENJA PITA NA PORTUGALSKI NAČIN: U ovome je glavna razlika
Foto: Shutterstock
Ova slana lenja pita po portugalskom receptu spaja bogatstvo ukusa u svakom zalogaju – masline, mocarela, šunka, kukuruz i kuvana jaja čine je savršenim izborom za doručak, užinu ili lagani ručak. Testo je jednostavno za pripremu i izliva se u pleh, a punjenje je sočno i aromatično. Svaka kriška pruža brzi i ukusan obrok bez komplikovanog slaganja kora.
Sastojci:
Za punjenje:
- pola šolje maslina
- Sitno seckani vlašac po ukusu
- pola glavice crnog luka
- 150 g mocarele
- 150 g šunke
- pola konzerve kukuruza
- 4 kuvana jajeta
Za testo:
- 5 jaja
- So po ukusu
- 1 šolja (240 ml) ulja
- 500 ml punomasnog mleka
- 50 g parmezana
- 3,5 šolje brašna
- pola kašičice mlevenog crnog bibera
- 2 kašike praška za pecivo
Priprema:
Pripremite punjenje
Sitno naseckajte masline, vlašac i crni luk. Iseckajte mocarelu i šunku na kockice. Kuvana jaja naseckajte. Pomešajte sve sastojke u velikoj posudi i ostavite sa strane.
Pripremite testo
Umutite jaja sa solju i uljem, dodajte mleko i parmezan, pa dobro sjedinite. Umešajte brašno, biber i prašak za pecivo dok ne dobijete glatku smesu.
Sastavite pitu
Sipajte polovinu smese za testo u pleh obložen papirom za pečenje. Rasporedite nadev pa prelijte ostatkom smese za testo.
Pecite
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40–45 minuta, dok pita ne dobije zlatno-smeđu boju i ne bude čvrsta na dodir. Ostavite da se malo ohladi, isečite na kriške i poslužite kao topao ili mlak zalogaj.
(Stvar ukusa)