RECEPT ZA POSNI SATARAŠ: Jelo za doručak ili lagani ručak (VIDEO)

Kristina LJubisavljević

09. 10. 2025. 000000 12:30

Foto: Bakina kuhinja

Sastojci: 

  • dve veće glavice crnoga luka
  • tri paradajza srednje veličine
  • šest paprika 
  • ulje za prženje (po potrebi)
  • suvi začin (jedna kašika)

Penasti krompir pire:

  • krompir (oko 1/2 kg, po želji)
  • vruća voda (ona u kojoj se krompir kuvao)
  • suvi začin (jedna kašičica)
  • beli luk u granulama (jedna kašičica)

Priprema:

Crni luk sitno iseckajte i stavite da se dinsta na ulju dok lepo ne požuti. Papriku isecite na trake ili kocke i dodajte luku. Papriku pržite zajedno sa lukom dok lepo ne omekša. 

Kada paprika i luk omekšaju, dodajte oguljeni paradajz, koji ste prethodno isekli na komade. Sve zajedno pržite dok se lepo ne uprži i ne zgusne. Pred kraj dodajte jednu kašiku suvoga začina, promešajte i sataraš je gotov.

Priprema penastog krompir pirea:

Krompir oljuštite, isecite i skuvajte u posoljenoj vodi dok ne omekša. Sklonite ga sa vatre. Ocedite krompir, ali sačuvajte vrelu vodu u kojoj se kuvao. U vreo krompir dodajte jednu kašičicu suvog začina i jednu kašičicu belog luka u granulama. Sve to izmiksajte, pa polako dodajte vrelu vodu u kojoj se krompir kuvao. Miksajte dok ne dobijete vazdušastu i penastu teksturu pirea.

Služite topli sataraš preko vazdušastog pirea. Prijatno!