RECEPT ZA POSNI SATARAŠ: Jelo za doručak ili lagani ručak (VIDEO)
Foto: Bakina kuhinja
Sastojci:
- dve veće glavice crnoga luka
- tri paradajza srednje veličine
- šest paprika
- ulje za prženje (po potrebi)
- suvi začin (jedna kašika)
Penasti krompir pire:
- krompir (oko 1/2 kg, po želji)
- vruća voda (ona u kojoj se krompir kuvao)
- suvi začin (jedna kašičica)
- beli luk u granulama (jedna kašičica)
Priprema:
Crni luk sitno iseckajte i stavite da se dinsta na ulju dok lepo ne požuti. Papriku isecite na trake ili kocke i dodajte luku. Papriku pržite zajedno sa lukom dok lepo ne omekša.
Kada paprika i luk omekšaju, dodajte oguljeni paradajz, koji ste prethodno isekli na komade. Sve zajedno pržite dok se lepo ne uprži i ne zgusne. Pred kraj dodajte jednu kašiku suvoga začina, promešajte i sataraš je gotov.
Priprema penastog krompir pirea:
Krompir oljuštite, isecite i skuvajte u posoljenoj vodi dok ne omekša. Sklonite ga sa vatre. Ocedite krompir, ali sačuvajte vrelu vodu u kojoj se kuvao. U vreo krompir dodajte jednu kašičicu suvog začina i jednu kašičicu belog luka u granulama. Sve to izmiksajte, pa polako dodajte vrelu vodu u kojoj se krompir kuvao. Miksajte dok ne dobijete vazdušastu i penastu teksturu pirea.
Služite topli sataraš preko vazdušastog pirea. Prijatno!