RECEPT ZA PECIVO SA SIROM: U čemu je tajna najuksnijeg lisnatog testa
Foto: Bakina kuhinja
Potrebno je:
- 300 ml mleka
- 550 g brašna
- 20 g kvasca
- 2 jaja
- 1 kašičica šečera
- jedna kašika masti
Nadev:
- 150 g sira
- 1 jaje
Priprema:
U malo mleka dodati izmrvljen kvasac i šećer. Sve promešati i ostaviti. U vanglicu razbijemo jaje i belane, a žumance ostavimo pokriveno za premazivanje. Dodamo nadošli kvasac i ostatak mleka.
Dodajemo polako brašno, malo soli i zamesimo mekše glatko testo, ostavimo 30 minuta da odmara, pa podelimo na 7 loptica. Zatim ih pokriti krpom i ostaviti još desetak minuta. Svaku lopticu premažemo u tankom sloju mašću, i stavljamo jedno na drugu i malo pritiskamo
Poslednju ne mažemo. Razvijemo u dugački pravougaonik. Sečemo u trake, pa na male pravougaonike i punimo sirom izmešanim sa jednim jajetom. Presavijamo gornju stranu i ređamo u pleh.
Kad nasrastu premažemo žumancetom što nam je ostalo sa malo mleka i pospemom susamom. Peći na 200 stepeni C 35-40 minuta Sližiti tople.