RECEPT ZA PECIVO SA SIROM: U čemu je tajna najuksnijeg lisnatog testa

Kristina LJubisavljević

20. 10. 2025. 000000 09:58

Foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

  • 300 ml mleka
  • 550 g brašna
  • 20 g kvasca
  • 2 jaja
  • 1 kašičica šečera
  • jedna kašika masti 

Nadev:

  • 150 g sira
  • 1 jaje

Priprema: 

U malo mleka dodati izmrvljen kvasac i šećer. Sve promešati i ostaviti. U vanglicu razbijemo jaje i belane, a žumance ostavimo pokriveno za premazivanje. Dodamo nadošli kvasac i ostatak mleka.

Dodajemo polako brašno, malo soli i zamesimo mekše glatko testo, ostavimo 30 minuta da odmara, pa podelimo na 7 loptica. Zatim ih pokriti krpom i ostaviti još desetak minuta. Svaku lopticu premažemo u tankom sloju mašću, i stavljamo jedno na drugu i malo pritiskamo

Poslednju ne mažemo. Razvijemo u dugački pravougaonik. Sečemo u trake, pa na male pravougaonike i punimo sirom izmešanim sa jednim jajetom. Presavijamo gornju stranu i ređamo u pleh. 

Kad nasrastu premažemo žumancetom što nam je ostalo sa malo mleka i pospemom susamom. Peći na 200 stepeni C 35-40 minuta Sližiti tople.