VLAŠKA SALATA: Idealna kao prilog na slavi, kažu da je sto puta ukusnija od Ruske! (RECEPT)

Daša Lončarević

23. 10. 2025. 000000 08:00

Foto: Jutjub Printskrin/ Meraklika

Vlaška salata je prava poslastica za ljubitelje bogatih i kremastih ukusa. Kombinacija pečenih paprika, feta sira i pržene slanine daje savršenu harmoniju između slanog, slatkastog i dimljenog ukusa, dok majonez i kuvana jaja salatu čine izuzetno kremastom. Ova salata je idealna kao predjelo, prilog ili lagani obrok, a možete je poslužiti i na svečanim trpezama.

Sastojci (za 4–6 osoba)

  • 500 g feta sira
  • 500 g pečenih paprika
  • 4 kuvana jaja
  • 200 g pržene slanine
  • 100 g majoneza

Priprema:

Priprema paprika: Ako koristite sveže paprike, prepecite ih u rerni ili na grilu dok koža ne pocrni. Ohladite ih, oljuštite i iseckajte na trake ili kockice.
Priprema jaja: Kuvana jaja oljuštite i iseckajte na kolutove ili kockice.
Slanina: Pržite slaninu u tiganju dok ne postane hrskava, zatim je iseckajte na male komadiće.
Sir: Feta sir iseckajte ili izmrvljujte viljuškom, po želji u većim komadima za teksturu.
Mešanje: U velikoj činiji pomešajte paprike, feta sir, jaja i slaninu. Dodajte majonez i pažljivo promešajte da se svi sastojci povežu, ali da salata ostane kremasta, a da se sastojci ne zdrobe previše.
Serviranje: Vlašku salatu možete odmah poslužiti, ali će još bolji ukus imati ako odstoji u frižideru 30–60 minuta, da se ukusi povežu.

(Stil)

BONUS VIDEO: